Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecká přehrada má kvůli sinicím zhoršenou kvalitu vody, uvažuje se o jejich likvidaci pomocí ultrazvuku

19. 07. 2019 | 14:22

V přehradě Mšeno v Jablonci nad Nisou se kvůli sinicím zhoršila kvalita vody, není vhodná pro citlivé jedince. Vedení Jablonce uvažuje o likvidaci sinic pomocí ultrazvuku. V tiskové zprávě o tom dnes za město informovala Jana Fričová. Ještě hůře je na tom rybník Bažantník v Sedmihorkách v Českém ráji, pro který kvůli sinicím vyhlásili hygienici zákaz koupání.

rybáři IMG 2220
Foto: archiv JKIC

Viditelná skvrna sinic se na hladině jablonecké přehrady objevila už v první polovině července, zvýšený výskyt ale ukázal až poslední rozbor. "Zatímco na začátku prázdnin bylo množství sinic u kiosku na čísle 1700 buněk na mililitr, ve čtvrtek 18. července už měření vykázala 38.000 buněk," uvedla Alena Hájková z jabloneckého územního pracoviště hygienické stanice. Obdobné výsledky ukázaly i rozbory U Prutu.

Na pětiškálové stupnici kvality vody je nyní jablonecká přehrada na stupni tři. Sinice obsahují látky, které způsobují alergie. "U koupajícího se člověka, podle toho, jak je citlivý a jak dlouho ve vodě pobývá, se mohou objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma. Sinice také mohou produkovat různé toxiny," uvedla Fričová. Projevovat se mohou střevními a žaludečními potížemi, bolestí hlavy a v krajním případě až jaterní potížemi. Zdravotní obtíže po koupání mohou mít zejména malé děti, těhotné ženy, starší lidé a alergici. Lidé by se po koupání neměli otírat ručníkem, ale osprchovat se.

Kvůli přemnoženým sinicím bylo koupání v jablonecké přehradě naposledy zakázané loni v srpnu. "Tehdy překročilo množství sinic limit, kdy už hrozí akutní poškození zdraví. U Kiosku tehdy hygienici naměřili 430.300 buněk na mililitr a na pláží U Prutu 480.900 buněk," dodala Fričová.

Jablonec zvažuje, že se sinice pokusí zlikvidovat s pomocí ultrazvuku. "Funguje to tak, že do vody jsou ponořené sonary, které vysílají na velmi nízké frekvenci ultrazvuk. Jednotlivé buňky sinic mají vzduchové polštáře, rezonance ultrazvuku polštáře trhají a tím je likvidují. Výhodou ultrazvukové redukce sinic je stoprocentně šetrná technologie k životnímu prostředí bez chemie," uvedl náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti).

Ultrazvuk k redukci sinic se používá v letošní sezoně například v přehradě v Liberci, podle všech rozborů je tam zatím voda čistá. Naopak v rybníku Bažantník se i přes použití této technologie sinice přemnožily a vodu v něm hygienici považují aktuálně za nebezpečnou pro koupání. Je na nejhorším stupni pět. "Příroda je silnější," řekl dnes ČTK vedoucí kempu v Sedmihorkách Pavel Staffen. Zákaz koupání platil pro rybník i loni v srpnu.

čtk