Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecká radnice apeluje na majitele psů, aby nenechali pobíhat své miláčky na volno, protože pak plaší zvěř

01. 07. 2019 | 11:46

Případy, kdy nechají majitelé psů pobíhat své miláčky na volno a ti pak zvěř plaší, štvou, smrtelně zraní či přímo zabijí, začínají být stále častější. Tento jev evidují myslivci zejména na Proseči nad Nisou.

vlčák 1 german-shepherd-3027720 960 720
Ilustrační foto

Apelujeme na majitele psů, aby dodržovali ustanovení zákona o myslivosti, kde § 9 zakazuje plašit zvěř jakýmkoliv způsobem, a § 10 přímo zakazuje volné pobíhání domácích zvířat v honitbě. Podotýkáme, že celá Proseč nad Nisou je součástí honitby Rádlo, kde je nutné výše uvedená ustanovení zákona o myslivosti dodržovat.

„Prosíme občany nejen této lokality, aby měli své psy pod kontrolou, a to nejlépe na vodítku“, říká pan Čermák, předseda mysliveckého sdružení Zelené údolí. Vzhledem k množství případů stržení srny v lokalitě Proseč nad Nisou, se rozhodla myslivecká stráž ve spolupráci s městskou policií a Policií ČR častěji sledovat předmětné lokality se zaměřením na volně pobíhající psy. Už jen samotné pobíhání psů je přestupkem na úseku myslivosti a majitelé psů se tak mohou vystavit blokové pokutě. V případě stržení zvěře dosahují pokuty až 30 000 Kč. Myslivci jsou navíc oprávněni psa, který útočí na zvěř, zastřelit.

Pokusme se tedy chovat k přírodě ohleduplně, dle zákonných ustanovení o myslivosti, lesích a ochraně přírody a krajiny, a mějme na paměti, že i volně pobíhající pes už tím, že ruší rodiče od jejich mláďat, může způsobit zvěři i ptákům stres či následná utrpení. Zejména na jaře a zkraje léta bychom měli respektovat období odchovu mláďat a dopřát přírodě klid.

www.mestojablonec.cz