Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecká škola řemesel otevře příští rok obor zaměřený na policii a vězeňskou službu

18. 10. 2021 | 18:25

Střední škola řemesel a Služeb v Jablonci nad Nisou připravila nový obor zaměřený na policii, vězeňskou službu a státní správu. Prvních 30 studentů přijme už pro příští školní rok. Jde o nový maturitní obor, o který má velký zájem jak policie, tak vězeňská služba, i proto Liberecký kraj jeho vznik podpořil, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana pro školství Dan Ramzer (ODS). Obor podle něj aktuálně prochází schvalováním.

policie pouta
Ilustrační foto

"Tohle zaměření na trhu práce chybí a jeho absolventi budou mít okamžité stoprocentní uplatnění, protože bezpečnostní složky, ale i státní správa neustále potřebují specialisty," doplnil ředitel střední školy řemesel a služeb Martin Kubáč. V Libereckém kraji jde o třetí obor zaměřený na integrovaný záchranný systém. Střední škola v Semilech už nabízí obor zaměřený na požární ochranu a soukromá škola v libereckých Kateřinkách obor záchranář.

Studenti v Jablonci získají během čtyř let právní vzdělání, obor ale bude mít i víc tělocviku, protože absolventi potřebují mít dobrou kondici. U přijímacích zkoušek ale podle Kubáče fyzické testy zřejmě ještě nebudou. "Odborné předměty budou učit lidi z praxe, už teď také jednáme s policií a vězeňskou službou, kde by ti žáci měli vykovávat praxi," řekl Kubáč. Studenti se mimo jiné naučí zacházet se zbraní, škola proto bude mít vlastní vzduchovkovou střelnici.

Na střední škole řemesel a služeb studuje podle ředitele v současné době zhruba 250 dětí, některé obory, jako je třeba výroba skleněné a kovové bižuterie nebo sklář - výrobce a zušlechťovatel skla se zaměřením na technické sklo, se nikde jinde v Česku nevyučují. "Nový obor nebude znamenat rozšíření kapacity školy, nahradí obor obchodník, o který v posledních letech nebyl zájem, umožní nám školu naplnit a udržet tak i unikátní sklářské a bižuterní obory," doplnil Kubáč.

Jablonecká škola působí už čtvrtý rok v náročných podmínkách. Kvůli výstavbě centra odborného vzdělávání za 200 milionů korun se musela výuka z budovy v Podhorské ulici v Jablonci nad Nisou přesunout do jiné budovy v Jablonci a do Železného Brodu. Prostory jsou tam omezené. Stavba v Podhorské ulici je už ale hotová, do budovy se postupně začíná stěhovat vybavení, výuku by tam měla škola zahájit v únoru. Návrat do Podhorské umožní podle Kubáče nabrat víc studentů, do čtyř let by se podle něj tak mohl jejich počet i díky novému oboru zvýšit zhruba na 370.

čtk