Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecká Základní škola Arbesova pořídí na tělocvik koloběžky, jde o pilotní projekt

28. 07. 2022 | 8:42

Jablonecká Základní škola Arbesova pořídí na tělocvik koloběžky, ve městě jde o pilotní projekt. Záměr vychází z mezinárodního projektu "Tělák nás baví", jehož cílem je zařadit do běžné tělesné výchovy na školách koloběžky a přilákat k pohybu i děti, které se mu jinak vyhýbají, řekl dnes ČTK náměstek primátora David Mánek (ANO). Jablonec nad Nisou dal na nákup koloběžek z rozpočtu 250.000 korun, při prezentaci projevily podle Mánka zájem připojit se do projektu i další školy ve městě.

kolobezky2 children-5201656 960 720
Ilustrační foto

Už na konci června se podle Mánka uskutečnily na škole dvě ukázkové hodiny při tělocviku - první pro děti ze třetích tříd, druhá pro sedmáky. "Já jsem byl celou dobu se třeťákama a děti to ohromně bavilo, nevím, kolik z nich přišlo domů, že chce koloběžku a litoval jsem rodiče," poznamenal Mánek. Od září by na škole mělo být k dispozici 25 koloběžek, využívat je podle něj budou zejména na druhém stupni, kde je tělocvik spojený do dvouhodinového bloku, a je tak víc času.

Podle autorů projektu Tělák nás baví mají děti na sportovních školách zcela jiné podmínky než žáci těch běžných, kde je sport upozaděný. Tím se vytrácí smysl pohybu a dětem hrozí obezita. Koloběžka podle jejich názoru sice není úplně módním trendem, ale budou-li mít školáci dobře zvládnutou techniku jízdy, zapojí při ní všechny svaly v těle, což je nesmírně důležité. "Chceme do tělesné výchovy především vnést radost a zábavu, a to právě proto, abychom k pohybu přivedli i soudobou generaci dětí, která k němu nemá kladný vztah," doplnil autor myšlenky a lektor projektu Petr Neugebauer.

Základní škola Arbesova nebyla podle Mánka pro pilotní projekt vybrána náhodně, školáci přijdou kvůli rekonstrukci o venkovní hřiště, jehož obnova za 36 milionů korun potrvá téměř dva roky. "Po tu dobu by děti nemohly na tělocvik ve své podstatě ven, mohou ale na jabloneckou přehradu, která je nedaleko," řekl Mánek. Okolí přehrady nabízí podle něj vhodný terén nejen třeba pro běh, ale právě i pro koloběžky, a záměr podle primátorova náměstka podpořil i pedagogický sbor školy.

Koloběžky by podle Neugebauera měly přispět ke zvýšení tělesné i motorické zdatnosti žáků. Pohybové dovednosti dětí jsou podle odborníků dlouhodobě špatné a ještě je zhoršila koronavirová omezení. Česká školní inspekce s dalšími institucemi proto na začátek nového školního roku připravuje testování, které má získat informace o tělesné zdatnosti žáků a poskytnout školám zpětnou vazbu i doporučení k pohybovým aktivitám. Průzkum se bude týkat asi 250.000 žáků ve třetích a sedmých třídách základních škol, odpovídajících ročnících víceletých gymnázií a v druhých ročnících středních škol.

čtk