Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecké muzeum vystavuje tisíce českých vánočních ozdob všech barev a tvarů

19. 11. 2019 | 13:10

Tisíce českých vánočních ozdob všech barev a tvarů budou na vánoční výstavě muzea v Jablonci nad Nisou, která začne ve čtvrtek. Návštěvníci uvidí výběr z aktuální produkce tří českých výrobců. Jde o foukané a perličkové skleněné ozdoby, kdy některé budou mít světovou premiéru. Mezi ně patří rozměrově největší skleněné vánoční ozdoby dělané klasickou technikou, řekla dnes ČTK kurátorka výstavy Dagmar Havlíčková.

ozdoby2irma
Vánoční ozdoby, foto: Artur Irma

"Samozřejmě na huti se dají vyfouknout ohromné koule, ale toto je opravdu ta technologie vánočních ozdob. Mají přes 20 centimetrů v průměru," uvedla Havlíčková. Dosud nikde k vidění podle ní nebyla ani kolekce 3D hvězd ponikelské firmy Rautis, která se jako jediná na světě zabývá zhotovováním perličkových vánočních ozdob. Loni ministerstvo kultury neuspělo s nominací jejich ruční výroby na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO, letos ji podalo znovu.Vánoční ozdoby, foto: Artur IrmaVýstava vánočních ozdob je v jabloneckém muzeu tradicí, patří mezi jeho nejnavštěvovanější akce. V minulých letech mohli návštěvníci vidět ozdoby z kolekce, kterou muzeum získalo v letech 2000 a 2008 od zkrachovalé firmy Jablonex Group. Patrně jde o největší veřejnou sbírku skleněných vánočních ozdob na světě, čítá přes 15.000 položek. "Letos poprvé představujeme ozdoby přímo od výrobců," uvedla Havlíčková. Některé kolekce se podle ní dělaly speciálně pro výstavu. Vedle Rautisu je připravili i dva výrobci skleněných ozdob, liberecká rodinná firma Glassor a Ornex z Rychnova u Jablonce.Vánoční ozdoby, foto: Artur IrmaSoučástí výstavy je i doprovodný program pro děti v podobě kvízu a omalovánek. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek od 17:00, výstava potrvá do 16. února. "Výstava je pro nás důležitou předehrou před otevřením nové stálé expozice skleněných vánočních ozdob Svět zázraků v muzejní přístavbě, jejíž otevření plánujeme na konci příštího roku," řekla ředitelka muzea Milada Valečková.

čtk