Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecký magistrát zřídil sběrná místa ochranných roušek, město otevírá jednu školu a tři školky

18. 03. 2020 | 14:40

Statutární město Jablonec nad Nisou žádá dobrovolníky, aby šili ochranné roušky, kterých je v současné době velký nedostatek. K jejich odběru město zřídilo dvě sběrná místa – DDM Vikýř a budova radnice. Jakmile budou roušky k dispozici, bude si je moci veřejnost vyzvednout v DDM Vikýř.

JNMŠ Hřbitovní
MŠ Hřbitovní

Prvním sběrným a zároveň výdejním místem je DDM Vikýř v Podhorské ulici. A to v krytém vchodu, kam na připravený stůl balíček s rouškami položíte. Vikýř bude také koordinátorem pro další rozdělování roušek organizacím i obyvatelstvu. Jakmile budou roušky připravené k výdeji, objeví se ve Vikýři na stejném místě věšák, na němž budou roušky v taškách a potřební si je budou moci odnést.

Druhé sběrné místo je v přízemí radnice vedle kavárny Story Café. Pokud tam budete chtít roušky přinést, je třeba se nejprve telefonicky domluvit na čísle 605 110 637.

Až si látkovou roušku přinesete domů, je třeba ji sterilizovat!

Nejjednodušším způsobem je vyvaření. Nechte vodu s rouškami projít minimálně 5 minut varem a pak je usušte. Roušky lze samozřejmě i prát odděleně v pračce. Obecně platí, že virové částice jsou zničeny již při teplotě 60 °C po 30 minutách praní. Raději však zvyšte teplotu na 90 °C.

Roušky je pak zapotřebí ještě vyžehlit, ideálně párou. Pokud nemáte parní žehličku, pak žehlete alespoň na nejvyšší stupeň po dobu 5 minut. Před manipulací s rouškami je vhodné mít vždy vydezinfikované ruce a snažit se dotýkat pouze okrajů roušky, co nejméně sahat na střed a přední části ústenky.
Nezapomeňte, že by takto vysterilizované roušky měly být uchovány na místě, které předtím vydezinfikujete.

Jablonecká krizová linka

Statutární město Jablonec nad Nisou zřídilo krizovou linku pro dotazy obyvatelstva související s epidemií koronaviru. Na číslo 724 962 424 můžete v pracovní dny volat od 8 do 18 hodin, o víkendu mezi 10-14 hodinou. V ostatních časech volejte na linku 1212. Prosíme, neposílejte na krizovou linku sms zprávy. Pokud chcete informace písemně, využijte krizový městský e-mail nouzovystav@mestojablonec.cz

Město otevírá jednu školu a tři školky

Vedení statutárního města Jablonec nad Nisou určilo zařízení k vykonávání péče o děti a mládež, jejichž rodiče musí do zaměstnání. Jde zvláště o členy IZS.
Základní škola Jablonec nad Nisou, Liberecká 26
Mateřská škola v ulici Tichá 19, Jablonecké Paseky – 1 skupina
Mateřská škola Jugoslávská 13 – 1 skupina
Mateřská škola Hřbitovní 10

Některé sociální služby jsou zavřené

Od středy 18. března se v Jablonci nad Nisou uzavírají některé sociální služby.
nízkoprahová zařízení pro děti a mládež Kruháč
sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi (Diakonie, Centrum Lira a Compitum)
centrum denních služeb SeniA
sociálně terapeutické dílny (Fokus = kavárna Floriánka).
Zákaz návštěv a jiná omezující opatření jsou ve všech pobytových službách, v Jablonci se to dotýká pouze odlehčovací služby v Centra sociálních službe, p. o.

Sběrné parkoviště bez poplatku

V Jablonci nad Nisou je zrušený poplatek za parkování na sběrném parkovišti na Horním náměstí. Město stanovilo stejnou plochu jako v režimu zimní údržby. Pro vyřízení pochůzek, na které přijedou Jablonečané do centra vlastním vozem, je možné bezplatně využít 160 parkovacích míst. Parkoviště není určené pro dlouhodobé odstavení vozidel. 

SMJ/Jana Fričová