Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecký měsíčník je nejlepším městským zpravodajem v Česku. Uspěl mezi stovkami periodik

14. 07. 2021 | 20:27

Jablonecký měsíčník, který vydává statutární město, zvítězil ve své kategorii v celorepublikové soutěži O nejlepší obecní či městský zpravodaj. Soutěž již podesáté vyhlásilo občanské sdružení Civipolis, o.p.s., spoluvyhlašovatelem je Sdružení místních samospráv ČR.

JNradnicezasedaci sal -Jiri Jiroutek
z interiéru jablonecké radnice

Soutěž vyhlašuje Civipolis o.p.s., Katedra politologie FF UP v Olomouci, UNIVES.EU, Sdružení místních samospráv ČR, Angelus Aureus, o.p.s. a Středomoravská agentura rozvoje venkova. Sedmičlenná porota složená ze zástupců vyhlašovatelů a profesionálních novinářů či grafiků vybírala ze stovek přihlášených zpravodajů a své body přidělovala v jednotlivých kategoriích – nejlepší zpravodaj obecní, městský nebo mikroregionu a nejlepší rubrika.

„Porota se shodla na tom, že v kategorii městských zpravodajů je tentokrát nejlepší Jablonecký měsíčník, který vydává město Jablonec nad Nisou v Libereckém kraji, druhý největší počet bodů získal Zpravodaj města Uherské Hradiště ze Zlínského kraje, třetí nejlepší je Uhříněveský zpravodaj z městské části Praha 22,“ řekl Pavel Šaradín, předseda poroty z Katedry politologie a evropských studií FF UP Olomouc s tím, že letos bylo pro hodnotitele velmi obtížné vybrat a obodovat nejlepší zpravodaje z roku 2020. 

„Dlouho jsme jimi listovali a zvažovali, který z nich je skutečně ten top nejen po stránce grafické, ale také co do kvality textů, pestrosti, a nakonec i celkového dojmu," uvedla při předávání cen 4. července na Velehradě místopředsedkyně hodnotící komise Marie Šuláková. Podle ní byla tentokrát společným tématem všech zpravodajů pandemie covidu. „Ve všech obecních a městských zpravodajích se psalo o konkrétní formě pomoci obyvatelům, kteří radniční periodika skutečně čtou. Potvrdilo se, že zpravodaje mají lidi nejen bavit, vzdělávat, stmelovat, ale že mohou významně přispět k informování v dobách krize. Zpravodaje v době pandemie také nahradily společenskou činnost v obcích. Za to patří všem tvůrcům poděkování," uzavřela Šuláková.

Letošní ocenění v soutěži nebylo tím prvním, kterým se měsíčník může pochlubit. Uspěl už v roce 2015, kdy byl v kategorii městských zpravodajů za rok 2014 druhý.

Jablonecký měsíčník vydává radnice od roku 1998, v květnu 2007 se změnila jeho grafická podoba. Vychází 11x ročně v nákladu 21 tisíc výtisků a občané města jej dostávají do svých schránek zdarma, přičemž distribuci zajišťuje magistrát vlastními silami. Od února 2012 patří jedna strana seniorům, kteří si její obsah připravují sami. V posledních letech se na stránkách zpravodaje kromě zajímavých osobností regionu představují také zastupitelé města. V měsíčníku každoročně vychází plán zimní údržby s mapou nebo výklad rozpočtu města, součástí letního dvojčísla jsou turistické a historické zajímavosti.


JN/Jana Fričová