Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecký primátor Čeřovský poblahopřál s kyticí stoleté dámě Jarmile Bernardové

04. 07. 2020 | 14:15

Paní Jarmila Bernardová se narodila 29. června 1920 v Jaroměři. Žila v Praze a posledních padesát let v Jablonci nad Nisou, nyní je u dcery v Pěnčíně. První červencovou středu jí ke stým narozeninám přišel blahopřát také jablonecký primátor Jiří Čeřovský.

100 IMG 3962
Foto: JN

Paní Bernardová se narodila v Jaroměři, vystudovala reálné gymnázium a když byla v prvním ročníku na medicíně, nacisté zavřeli vysoké školy. „Tehdy mi jeden primář jaroměřské nemocnice nabídl práci, a tak jsem během války působila v té nemocnici spolu s dalšími třemi mediky a nemuseli jsme na práci do Říše,“ vzpomíná paní Jarmila. Právě tam se seznámila se svým pozdějším manželem, lékařem – gynekologem, a odstěhovala se s ním do Prahy, kde on pracoval v Nemocnici na Bulovce. Lékařkou se nestala, první polovinu svého života byla v domácnosti, pracovat začala až po padesátce, kdy se odstěhovala z Prahy do Jablonce nad Nisou. Do důchodu definitivně odešla ve svých 73 letech. Ještě před třemi měsíci žila sama ve svém jabloneckém bytě, starala se o sebe a vařila si, nyní je u dcery v Pěnčíně.Foto: JNPaní Jarmila je vdova, matka syna a dcery, má tři vnoučata, pět pravnoučat a na cestě je první prapravnouče. Aby se udržovala v mentální kondici, stále se učí. „Vždycky jsem se ráda učila. Můj otec vyučoval francouzštinu, kterou jsme spolu mluvili a já z ní maturovala. Tu jsem už zapomněla, ale německy ještě umím. Nyní se učím dějiny židovského náboženství a hebrejštinu,“ svěřuje se paní Jarmila. Nejvíce jí prý vadí, že už nevidí na čtení, ale poznámky do sešitů si pořád zapisuje. Dříve hrávala nadšeně ochotnické divadlo, získala cenu na Jiráskově Hronově, věnovala se baletu a byla členkou Sokola.

Paní Benardová je v obdivuhodné kondici a zdravotním stavu. Je to velmi příjemná dáma a strávit s ní čas bylo pro mě potěšení. Co přát stoleté dámě víc, než opravdu pevné zdraví,“ konstatoval primátor Jiří Čeřovský. Paní Jarmile Bernardové předal kytici a dárek.

JN/Jana Fričová