Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecký výrobce sirupů a medovin se zatím zdražení brání, i když náklady raketově rostou

12. 10. 2021 | 5:46

Jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin Kitl se zatím zdražení svých výrobků brání, i když majitel Jan Vokurka přiznává, že náklady rychle rostou. Firma zatím růst cen surovin a energií sleduje a vyčkává, se zdražením počítá až ve chvíli, kdy už ceny vstupů nebudou únosné. "Určitě to nebude zítra," řekl ČTK Vokurka. Jablonecká firma vyrábí od roku 2007, za posledních deset let zvýšila ceny jen jednou.

bylinyDetox
ilustrační foto

Ceny v Česku rostou, meziroční růst spotřebitelských cen se v září přiblížil pěti procentům, vyšší inflace byla naposledy v roce 2008. Někteří výrobci potravin v zemi se chystají zdražit až o deset procent.

"My obecně neradi měníme ceny, snažíme se nepodléhat panice, ale pokud nám všichni zdraží, tak budeme muset taky," řekl Vokurka, který je přesvědčen o tom, že rostou ceny nesmyslně i u věcí, které by zdražovat nemusely. Pokud ale bude vývoj na trhu pokračovat tak jako dosud, ani Kitl se zdražení nevyhne. "Zdražují všichni, služby i materiály, pokud to půjde takhle dál, tak budeme muset zdražit nejpozději od Nového roku," řekl.

Problém vidí v narušené stabilitě trhu, která žene ceny nahoru. "Ta nejistota je smrtící," poznamenal. Rostou podle Vokurky nejen ceny energií, o šest procent zvedl podle něj od listopadu ceny dodavatel skleněných lahví a od Nového roku počítá s dalším zdražením. Desetinásobně vzrostla od loňského roku například cena malinového koncentrátu, který firma používá k výrobě sirupů. Zdražují obalové materiály od etiket po kartony. "Na trhu nejsou auta a jejich cena stoupá, rostou i ceny pohonných hmot," dodal.

Jablonecká firma Kitl je ryze českou společností, vyrábí od roku 2007, kdy uvedla na trh svůj první likér Kitl Šláftruňk. Dnes dodává zhruba dvě desítky produktů, z toho 12 je ovocných a bylinných sirupů. Podnik zaměstnává 35 lidí a 15 brigádníků. Letos chce dodat na trh přes milion lahví. Tržby by měly dosáhnout 95 milionů korun, což představuje ve srovnání s loňským rokem nárůst zhruba o pětinu. Od jara firma vyrábí v bývalém areálu Vratislavické kyselky, který koupila a zrekonstruovala. Do tří let chce Kitl vrátit na trh i zdejší minerálku.

čtk