Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jabloneckým pečovatelkám město poděkuje výletem do sklárny Pačinek Glass

17. 09. 2021 | 10:17

Už třetí rok zve náměstek primátora pro oblast humanitní jablonecké pečovatelky a další pracovnice v sociálních službách ve městě k setkání v nějakém atraktivním prostředí, aby jim tak poděkoval za nelehkou práci. Zrodila se tak tradice společných podzimních výletů zasazených do programu Týdne sociálních služeb.

pacinek-zahrada
Foto: JN

Ve spolupráci města Jablonec nad Nisou a jablonecké Diakonie byly i letos v rámci Světového dne proti násilí na seniorech už po osmé udělované ceny Jablonecká pečovatelka. Před třemi lety přišel náměstek primátora David Mánek s myšlenkou zorganizovat pro všechny jablonecké pečovatelky a pracovnice v sociálních službách také společné setkání v zajímavém, atraktivním prostředí. Její pokračování je každoroční odměnou pro pečovatelky a pracovnice v sociálních službách, k čemuž David Mánek říká: „Myslím, že je správné osobně poděkovat nejen těm oceněným, ale všem pracovnicím v sociálních službách za jejich celoroční práci, zejména pak za dobu jejich nasazení v době nejtěžších bojů s covidem.“

Letos se tedy rozjede autobus se čtyřicetičlennou skupinou pečovatelek a doprovodem do zážitkové sklárny Pačinek Glass, kterou založil Jiří Pačinek, jeden z našich nejvěhlasnějších současných uměleckých sklářů. Za jeho asistence si všichni budou moci vyfouknout a odnést svůj vlastní skleněný artefakt. Dechberoucí zážitek se čeká při návštěvě Křišťálového chrámu - Kostela Povýšení svatého Kříže v Kunraticích u Cvikova. Od roku 2020 jsou zde totiž umístěny křišťálové artefakty právě z dílny Jiřího Pačinka, ale také Blanky Matragi nebo Bořka Šípka. Podobně zajímavě je koncipovaná i místní zahrada, doplněná krásnými sklářskými výrobky, jejíž návštěva je také v programu dne.

Ke společnému obědu v pivovaru Cvikov, vyhlášenému svojí znamenitou kuchyní, by pak měla se všemi usednout a pobesedovat poslankyně Jana Pastuchová, předsedkyně Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. O Janě Pastuchové je známo, že je původním povoláním zdravotnice, takže se dá očekávat, že stejně jako v minulosti se beseda přirozeně ponese na společné vlně.

„Nebude to naše první výroční setkání s jabloneckými pečovatelkami. Podobnou formou jsme jim připravili poděkování už v roce 2019, kdy jsme pro oceněné dámy zorganizovali výlet do Prahy s návštěvou Poslanecké sněmovny a prohlídkou Werichovy vily na Kampě. Rok 2020 nám z důvodu covidových opatření nedovolil víc, než obdarovat je vitamínovými balíčky a jsem rád, že letos jsme se mohli opět vrátit k důstojnému formátu setkání a poděkování. Naše pečovatelky si to bezpochyby zaslouží,“ uzavírá náměstek Mánek.

JN/Jana Fričová