Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jedinečnou sbírku skleněných betlémů vystavují v Železném Brodě. Je největší v celé republice 

13. 12. 2019 | 11:22

Největší sbírku skleněných betlémů v celé republice lze zhlédnout v Železném Brodu. V tamním muzeu ji prezentuje Alena Kortanová; celkem její kolekce čítá více než sedm desítek současných i historických děl.

betlem Sychr 08madTRio
ilustrační foto

Nejvíce betlémů je klasických figurkových, vyráběných u sklářského kahanu, ale je možno vidět i velký hutní betlém, zasazený do ručně malovaných kulis Železného Brodu. Dále jsou to betlémy korálkové, ryté, broušené, z dutých skleněných trubic, betlémy coby tavené plastiky, betlémy na skle malované i betlém, jenž je skleněnou mozaikou.

Foto: LK„V Železném Brodě vlastně ani nečekáme jiné betlémy, než právě skleněné. 70 betlémů z jednoho materiálu, to už je skutečně pěkná řádka,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Do muzea se vstupuje přes prodejnu skla, kde se nabízí ke koupi několik druhů skleněných betlémů, ostatní typické železnobrodské figurky, skleněné ručně vinuté perle, ryté sklo, skleněné květiny, skleněné šperky a bižuterii a další regionální skleněné výrobky.

Nabízejí tu také kreativní výtvarné dílny s možností vytvořit si náhrdelník podle svých představ, náušnice, jednoduchou vánoční ozdobu nebo jiný skleněný výrobek za jednotnou cenu třicet korun; výrobu zvládnou i malé děti. 

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

LK/Jan Mikulička