Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jizerská 50 je základem úspěchu Bedřichova a okolí, říká starosta. Občas ale zájem o obec přesahuje její možnosti

05. 02. 2020 | 19:40

Dobrou zprávou pro Bedřichov a okolí je, že se Jizerská padesátka o víkendu pojede v původním rozsahu. Lyžařský závod má podle starosty obce Petra Holuba důležitou roli v rozvoji turistiky v Jizerských horách. "Je to základ úspěchu této lokality," uvedl pro ČTK. "Bedřichov žije z pobytových hostů, kteří sem jezdí v létě i zimě, a Jizerská padesátka k tomu přispívá. Je díky ní známý," dodal.

bedrichovjizerska50priprava3bagr
Archivní foto Artur Irma

Kvůli nedostatku sněhu hrozilo, že závod se uskuteční v okleštěné podobě. Za poslední dva dny ale připadlo kolem čtvrt metru sněhu a pořadatelé se mohli vrátit k původnímu plánu. Pokud by se musel závod zrušit, podle starosty by se to negativně projevilo na turistice, i když ne hned.

"Co se týče momentálních financí, tak by se nás to tolik nedotklo," řekl Holub. Podle něj je to dané tím, že závody jsou v době jarních prázdnin a zhruba 75 procent ubytovaných tvoří pobytoví hosté, kteří přijeli na delší dobu než na víkend. "Kdyby se ale závod nekonal, pro Bedřichov i celé Jizerské hory by to bylo špatné z důvodu, že by se začalo spekulovat, jak to tady bude vypadat v příštím roce. Jizerská padesátka sem patří a měla by být," dodal Holub.

Nedostatek sněhu v této zimě se projevil i na nižších tržbách z parkovného na obecních parkovištích v Bedřichově, které v zimě využívají v drtivé většině právě běžkaři. V minulých letech se stávalo pětkrát až desetkrát za zimu, že se obec musela kvůli zácpám na silnicích uzavřít a dopravu řídili policisté. Letos taková situace nenastala. Běžkařů přijelo auty výrazně méně, propad na tržbách parkovišť je zatím asi půl milionu korun. "Příjmy jsou sice menší, ale paradoxně jsme na tom ekonomicky lépe," uvedl Holub. Podle něj je to dané úsporami na zimní údržbě.

archivní foto Artur Irma

Jizerská padesátka je opět součástí seriálu dálkových běhů Ski Classics, elitní kategorie má odstartovat v neděli 9. února v 9:00. Organizátoři očekávají, že se celého programu včetně kratších distancí či sprintu zúčastní od pátku do neděle rekordních více než 8000 startujících. Závod budou provázet tradiční opatření policie, ve společných hlídkách budou i policisté z Polska. Opatření mají zabránit krádežím aut a lyží, loni se nestal žádný trestný čin. Policie bude dohlížet i na dopravu.

Stejně jako v minulých letech bude v sobotu a v neděli mezi 6:00 a 9:00 pro motoristy uzavřena silnice třetí třídy od křižovatky u České chalupy ke křižovatce v Bedřichově na Hrabětice u penzionu Hela.

čtk