Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jizerské hory mají po 20 letech nového náčelníka horské služby, David Savický vystřídá Reného Mašína

30. 11. 2020 | 16:19

Jizerské hory budou mít po 20 letech nového náčelníka horské služby. Od 1. prosince se jím stane padesátiletý David Savický, který je u horské služby od roku 2004. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

Horská Služba vrtDosed jan kostík
Foto: Jan Kostík

Savický vystřídá René Mašína, který se stal náčelníkem horské služby pro celou republiku. Savický je s Jizerskými horami spjatý od narození v roce 1970. "Narodil se ve Frýdlantu, do pětatřiceti let žil v Novém Městě pod Smrkem a poté přesídlil do Oldřichova v Hájích," uvedl Zeman. Do řad Horské služby Jizerské hory vstoupil Savický jako dobrovolný člen v roce 2004. Od toho roku je členem okrsku Jizerka. "V roce 2011 se stal zaměstnancem horské služby a začal působit jako hospodář oblasti," uvedl mluvčí. Savický se ve volném čase věnuje horolezectví, s kamarády z Horského spolku Čimiči leze po pískovcových skalách po celé republice. "Kromě toho tráví volný čas ježděním na běžkách a skialpinismem," dodal Zeman.

Horská služby ČR organizuje a dělá záchranné a pátrací akce na horách, poskytuje první pomoc a zajišťuje transport zraněných. Vedle toho informuje veřejnost o povětrnostních a sněhových podmínkách na horách, hlídkuje na hřebenech a sjezdových tratích. Spolupracuje s ostatními záchrannými organizacemi v ČR i v zahraničí.

V Jizerských horách má horská služba za rok až 1000 zásahů, z toho za zimu to bývá obvykle 800 až 900. Uplynulá zima byla atypická se zhruba 600 zásahy. Běžkařům v zimě moc nepřálo počasí a sezonu předčasně ukončila opatření proti šíření koronaviru.

čtk