Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koronavirus zvýšil zájem o zabezpečení z Jablotronu. Na vyšších tržbách se podílely i domácnosti

02. 04. 2021 | 5:49

S koronavirem vzrostl loni zájem o zabezpečovací systémy z jablonecké společnosti Jablotron Alarms. Obrat podniku, který je největším ze skupiny kolem společnosti Jabro GRO (dříve Jablotron), se i díky tomu za loňský rok zvýšil o deset procent na 1,325 miliardy korun. Na vyšších tržbách se podílely jak domácnosti, tak i komerční sféra, řekla ČTK mluvčí skupiny Simona Kordová.

jablotronILustr
Foto z www.jablotron.com

"Nenaplnily se obavy, že dojde k poklesu poptávky po automatizačních a vzdáleně ovladatelných produktech pro domácnosti, protože covidová opatření drží uživatele doma, takže mají vše pod přímou kontrolou. Naopak, zájem se zvýšil," doplnila mluvčí. Lidé v době pandemie museli trávit víc času doma, a v řadě případů tak došlo i na dlouho odkládané investice. "Lidé měli prostor vybavit si svá obydlí alarmem doplněným domácí automatizací a chytrými řešeními. Poptávka po vyšším komfortu znamenala rozsáhlejší instalace. Dnes už lidem nestačí pouhý alarm s několika málo čidly," doplnila.

Vzrostl zájem domácností především o kamerové řešení. "Lidé více pendlovali mezi svým letním sídlem a domovem a chtěli mít obě místa více pod kontrolou, to umožňuje prostřednictvím chytrých telefonů aplikace MyJABLOTRON," řekla. Výrazně ale podle Kordové stoupla i poptávka po zabezpečení komerčních objektů, které zůstaly částečně či zcela uzavřeny. "Provozovatelé to museli řešit a obraceli se ve větší míře na montážní partnery Jablotronu, kteří díky tomu zaznamenali zvýšené množství zakázek. Některé firmy zároveň využily omezení provozu k rekonstrukci svých objektů a častou součástí bylo doplnění nebo obnova zabezpečovacího systému," řekla Kordová.

V Jablotron Alarms se loni změnil poměr domácích a zahraničních tržeb, hlavní příčinou bylo odštěpení společnosti Jablotron Controls, která se zabývá systémy pro kontrolu vnitřního klimatu budov. "To přineslo odliv některých zahraničních zákazníků," řekla mluvčí společnosti. Firma ale posílila na tuzemském trhu, kde tržby loni stouply o 11 procent a na tržbách Jablotron Alarms se tak podílely z 29 procent. Většinu produkce výrobce zabezpečení stále vyváží, největšími odbytišti jsou Německo, Švýcarsko, Rakousko, Itálie, Belgie, Slovensko, Dánsko, Nizozemí a Španělsko. "Pokles obratu na některých klíčových evropských trzích kompenzoval příznivý vliv slabší koruny ve vztahu k euru a dolaru," dodala Kordová.

Skupina Jablo GRO oslavila v závěru loňského roku 30 let od svého založení. Skupinu s třímiliardovým obratem dnes tvoří 21 firem, aktuálně zaměstnávají 565 lidí.

čtk