Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvůli odlovu divokých prasat se dnes od 07:00 do 15.00 zavírají lesy kolem Jablonce nad Nisou

11. 11. 2023 | 0:10

Kvůli odlovu přemnožených divokých prasat bude dnes od 07:00 do 15.00 uzavřená část lesů kolem Jablonce nad Nisou. Zákaz vstupu platí pro oblasti Srnčího dolu, Rádla a Proseče nad Nisou. V honitbě se bude pohybovat kolem 90 střelců a honců a 20 loveckých psů. Na dodržování zákazu budou dohlížet policisté, strážníci i hasiči, za jeho porušení hrozí pokuta až 10.000 korun, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

divočákNew
ilustrační foto

Podle ředitele jablonecké městské policie Michala Švarce nejde jen o pokutu, lidem, kteří přes zákaz do lesa vstoupí, hrozí vážné nebezpečí. "K odlovům černé zvěře je používáno velice výkonné střelivo a má dráhu letu nějakých pět kilometrů. Po celé dráze letu má smrtící účinek. To je zásadní věc, kterou by si lidi měli uvědomit, tam opravdu hrozí nebezpečí ztráty života. Nikdo z nás by určitě nechtěl řešit nějaké tragické úmrtí," doplnil Švarc.

Hranice uzavřené oblasti vede po hraně lesa za zástavbou ulic Panenská, Bousova v jablonecké městské části Žižkův vrch, podél ulice Jateční, kde se odklání jižním směrem podél trasy elektrovodu. Napojuje se na komunikaci I/65, kterou kopíruje až k odbočce silnice na Rádlo. "Po pravé straně komunikace kopíruje lesní porost nad zástavbou v severní části Rádla, zde se napojí na vedení vysokého napětí severním směrem, po cca 1,4 km se odklání východním směrem podél tramvajové trati a vrací se zpět na Žižkův vrch," popsala vymezenou lokalitu Fričová.

Vymezená část honitby Rádlo se zákazem vstupu se vztahuje převážně na lesní porosty, kde je lov komplikovaný. "Je tedy potřebné zajistit podmínky pro efektivní a maximálně bezpečný lov," doplnila Petra Němečková z oddělení životního prostředí města. S přemnoženou černou zvěří se podle ní Jablonec potýká už od roku 2021, kdy město o prázdninách kvůli odlovu divočáků zavřelo lesy v Srnčím dole. O rok později Jablonec zakázal vstup do lesů v nočních hodinách od prosince a uskutečnily se dvě víkendové naháňky s úplnou uzavírkou na celé dny.

Jablonecký magistrát také kvůli odchytu černé zvěře pořídil loni odchytovou klec a instaloval u ní fotopasti. Klec je v ulici Za Plynárnou, která je kvůli tomu v těchto místech uzavřena pro dopravu i pěší. I díky tomu se podařilo výrazně zvýšit množství odlovených divočáků. Letos od dubna do konce října se podle primátora Miloše Veleho (ODS) podařilo odchytit či odlovit 114 divokých prasat, v předešlé sezoně jich bylo 83.

čtk