Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvůli řádění vody musely být některé křižovatky a komunikace uzavřené zcela, jiné částečně

15. 07. 2021 | 19:31

SHRNUTÍ: Mezi 22. a 23. hodinou ve středu 14. července napršelo v Jablonci nad Nisou více jak 42 mm/m2. Lužická Nisa v Proseči během chvíle vystoupla na 3. SPA a během chvíle opět klesla. Jablonec nad Nisou zažil bleskovou povodeň, která se nedá předpokládat, ani se jí nedá účinně bránit. Její následky se budou postupně odstraňovat, vyžádají si však určitý čas.

povodPotap1
ilustrační foto

Už v noci ze středy na čtvrtek v terénu zasahovaly jednotky hasičů i městské policie, do ulic vyjeli zaměstnanci technických služeb, aby před zatopené křižovatky umístili zákazové značky. „Kdyby nebylo jejich rychlého zásahu, museli bychom se státními policisty hlídkovat u každé křižovatky a odklánět provoz. Takhle jsme měli volnější ruce, abychom mohli pomáhat tam, kde nás bylo zapotřebí více. V tom nejvypjatějším okamžiku se nám ještě podařilo zachránit život dvouletému dítěti,“ sděluje ředitel MP Jablonec nad Nisou Michal Švarc.

Během jedné hodiny se městem prohnal tak prudký liják, že ten náhlý příval vody nebyla kanalizace na mnoha místech schopná pojmout. Křižovatka U Zeleného stromu byla zatopená, mnoho dalších komunikací zanesla voda hlínou a kamením, které spláchla z okolních zahrad a příkrých břehů. Tlak vody v kanalizačním vedení byl tak silný, že v některých místech roztrhal asfaltový koberec. Někteří Jablonečané měli vodu ve sklepech svých domů, jiným vnikla přes odpady i do bytů. Ucpané jsou propustky a uliční vpusti, které se postupně čistí.

„Je třeba říci, že voda skutečně napáchala velké škody, a to na městském i soukromém majetku. Ale za rozmary počasí nenese odpovědnost město, proto občané s pojistnými událostmi musí oslovovat své pojišťovny, nikoli vyžadovat pojistné plnění od města,“ upozorňuje Vratislav Pavlín, vedoucí oddělení krizového řízení jabloneckého magistrátu (MMJN).

„Škody se budou postupně odstraňovat, komunikace uklízet, ale podle pořadí důležitosti. To znamená, že nebude vše hotové hned v pátek ráno,“ připojuje se Pavel Kozák, vedoucí technického odboru MMJN. 

Už od časných ranních hodin ve čtvrtek 15. července zaměstnanci magistrátu zjišťovali škody na městském majetku. „Kromě komunikací máme hlášené škody na některých dětských hřištích, úplně zničené jsou perkové i dlážděné cesty v lesoparku na Žižkově vrchu. Čtyři centimetry vody jsou v rozvodně zimního stadionu, kde jsou zanesené odpady a bahno v koupelnách. Zmizely přístupové cesty do areálu Srnčí důl, kam bude na několik dnů uzavřený vstup,“ jmenuje jednotlivé položky Kozák.

Kvůli řádění vody musely být některé křižovatky a komunikace uzavřené zcela, jiné částečně, některé jsou průjezdné s nejvyšší opatrností.

Zcela uzavřené jsou křižovatky a komunikace:

křižovatka Rýnovická x Na Roli

účelová komunikace v Zeleném údolí

ulice Jateční

křižovatka Revoluční x Květinová (zatím uzavřená částečně, ale v pátek 16. 7. se uzavře zcela, protože kaverna pod komunikací je hodně velká)

Částečně uzavřené křižovatky a komunikace:

křižovatka 1. máje x Vladimírská

křižovatka Kokonínská x Raisova

křižovatka Souběžná x Křížová

ulice Na Výšině (propadlá místa)

Veřejné osvětlení zvládlo příval vody dobře. Porucha byla jen na jednom stožáru.

Uzavření křižovatky Rýnovická x Na Roli zasáhlo do vedení linky MHD. „Linka je už odkloněná na objízdnou trasu, vynechává zastávky Urnový háj, Koloniál a částečně Nemocniční,“ popisuje Luboš Wejnar, ředitel Jablonecké dopravní, a.s., (viz přiložené změny jízdních řádů a tras).

„Oprava kanalizace v křižovatce Rýnovická x Na Roli je prioritní, SčVaK už kamerovou sondou zjistil poškození. Pokud bude přát počasí, pak by křižovatka mohla být průjezdná v sobotu odpoledne,“ doplňuje Lenka Čapuchová z oddělení správy komunikací.

Prudký liják způsobil škody na majetku, naštěstí nepřinesl žádné lidské oběti. Ukázal však dva problémy. V Proseči se u dvou objektů propadl kus zahrady a odhalil více jak stoletý náhon, jehož další osudy nyní řeší oddělení správy veřejné zeleně. Druhým problémem je stále nevyřešený stav propustku v ulici Maxe Švabinského, kde voda a bahno zaneslo ve velké míře sklep domu, v němž žijí staří manželé. Město manželskému páru zorganizuje pomoc s úklidem.  „K opravě propustku už máme vyřešenou veškerou dokumentaci a povolení, chybí nám jen souhlas jednoho z vlastníků okolních pozemků,“ reagovala Lenka Čapuchová.

V nejbližších hodinách a dnech se budou komunikace opravovat a hlavně uklízet od nánosů, které přinesla voda. Postupovat se bude dle důležitosti silnic pro dopravu, účelové komunikace jsou až na konci seznamu. Práce budou probíhat také o víkendu.  Poté se budou postupně vyčíslovat škody.

Objízdné trasy linek MHD od čtvrtka 15. 7. do odvolání – uzavřená křižovatka ulic Rýnovická x Na Roli

Dopravní opatření:

zrušení zastávky Na Roli (náhradní zastávka Nemocnice s docházkovou vzdáleností 250 m),

zrušení zastávek Urnový háj a Koloniál (náhradní zastávka Nemocniční – obsluhuje obousměrně pouze linka č. 103 Horní Proseč – Paseky, náhradní zastávky Nemocnice a Petra Bezruče – obsluhují linky č. 104 Lukášov – Maxov, č. 105 Kokonín – Horní Proseč, č. 106 a 116 Želivského – Nádraží Jabl. Paseky), 

přemístění zastávky Nemocnice směr Horní Proseč, Želivského, Lukášov (pro linku č. 103 do ulice Riegrova před křižovatku s ulicí Rýnovická, docházková vzdálenost 100 m, pro linky č. 104, 105, 106 a 116 přesunuta o 100 m na ulici Rýnovická před křižovatku s ulicí Riegrova). 

Objízdné trasy linek MHD:

č. 103 obousměrně projíždí areálem nemocnice (vynechány zastávky Na Roli, Urnový háj a Koloniál, zastávka Nemocnice směr Horní Proseč je umístěna v ulici Riegrova před křižovatkou s ulicí Rýnovická),

č. 104, 105 a 106 obousměrně okružní křižovatka Rýnovická – Harrachovská – Riegrova – Rýnovická a dále po své trase (vynechána zastávka Na Roli, zastávka Nemocnice směr Lukášov je přemístěna o 100 m před křižovatku s ulicí Riegrova),

č. 116 obousměrně okružní křižovatka Rýnovická – Harrachovská – Riegrova – Rýnovická a dle po své trase (vynechána zastávka Na Roli, Urnový háj, Koloniál a Nemocniční, zřízeny nové zastávky Nemocnice, Petra Bezruče. Zastávka Nemocnice směr Želivského je přemístěna o 100 m před křižovatku s ulicí Riegrova).