Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidé v Jablonci nad Nisou zaplatí příští rok za odpady i více než dvojnásobek

22. 06. 2021 | 16:05

Obyvatelé v Jablonci nad Nisou si příští rok za odpad připlatí. Druhé největší město v Libereckém kraji je jedním z mála, kde nemají paušál, ale lidé platí za popelnici. I díky tomu se ve městě už teď zhruba 40 procent odpadu vytřídí. Novela zákona o odpadech přinesla sjednocení plateb, což u některých nádob znamená od příštího roku zdražení i na více než dvojnásobek. Odpady si mohou lidé zlevnit, když budou důsledněji třídit, řekl dnes ČTK náměstek primátora Milan Kouřil (ANO).

JNzvyskyWwwpohledniceceskacz
ilustrační archivní foto z www.pohledniceceska.cz

V Jablonci platí obyvatelé podle velikosti nádoby a četnosti svozu, teď musí vlastníci 5500 nádob uzavřít s městem novou smlouvu. Nový poplatek za odkládání komunálního odpadu vychází podle Kouřila z principu, že lidé platí tolik, kolik vyhodí. Dál si tak budou moci obyvatelé zvolit velikost nádoby a četnost svozu. "Vybrali jsme způsob placení podle objednané kapacity sběrných prostředků v litrech. Maximální sazba poplatku dle zákona je v tomto případě jedna koruna za litr, my jsme poplatek stanovili na 80 haléřů za litr," řekl Kouřil.

Nová vyhláška sjednotí platby pro obyvatele, dosud byly ceny rozdílné. "U některých menších nádob byl 25 let poplatek přes jednu korunu za litr, kdežto u těch největších byl hluboko pod jednou korunou," řekl Kouřil. Teď budou platit všichni stejně. Pro majitele nejmenších šedesátilitrových nádob to při vyvážení každý týden bude znamenat, že nově zaplatí za celý rok 2496 korun, to je jen o dvě koruny víc než letos. Naopak u 120litrové nádoby se cena zvedne o 56 procent na 4992 korun a u 1100litrového kontejneru dokonce o 73 procent na 45.760 korun. Pokud ale budou lidé víc třídit a bude jim stačit vyvezení nádoby jen jednou za dva týdny, tak ve srovnání s letošním rokem ještě ušetří.

Díky změně plateb by mělo město za odpad méně doplácet ze svého. V loňském roce přišlo nakládání s odpady ve městě na 46,5 milionu korun, z toho 83 procent získala radnice od obyvatel na poplatcích a také za tříděný odpad, zhruba osm milionů na odpady doplácela. V letošním roce je ale zátěž pro radnici vyšší, protože kvůli nové smlouvě náklady pro město vzrostou na více než 54 milionů korun. Od obyvatel ale radnice vybere zhruba 33 milionů a necelých sedm milionů korun dostane za vytříděný odpad. V příštím roce by se měl příjem od obyvatel podle Kouřila zvýšit na 53 milionů korun, to je o 60 procent, příjmy by tak měly náklady města pokrýt.

čtk