Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lípa u zahrady školky v jablonecké Jugoslávské ulici je nebezpečná, je třeba ji pokácet 

21. 08. 2021 | 5:39

Oddělení správy veřejné zeleně jabloneckého magistrátu musí pokácet lípu v ulici Jugoslávská, která roste v těsné blízkosti zahrady mateřské školy. Lípa je nebezpečná, za silnějšího větru hrozí zlomení kmene nebo vývrat z kořenů. Pokácená bude do konce srpna.

lípaKvět
ilustrační foto

„Na jaře letošního roku jsme nechali provést tahové zkoušky u lípy v Jugoslávské ulici. Na jejich základě navrhl zpracovatel pokácení stromu z bezpečnostních důvodů,“ vysvětluje vedoucí oddělení správy veřejné zeleně Štěpánka Gaislerová.

Zkoušky prokázaly, že odolnost stromu vůči zlomení kmene či vývratu z kořenů je při větru o rychlosti 99 km/hod. velmi nízká. „Nebezpečí je o to větší, že strom roste v blízkosti mateřské školy v centru města. Jde o velmi frekventovanou lokalitu, kde je nutné zajistit bezpečnost občanů,“ připomíná Gaislerová a dodává, že pokácenou dřevinu nahradí nová výsadba, avšak v jiném místě, a to poblíž městské nemocnice.

JN/Jana Fričová