Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Martin může přijet na bílém koni, Jablonec hlásí, že je na zimu připraven

25. 10. 2020 | 12:23

Jablonec má schválený Plán zimní údržby 2020-2021. Podle něj město udržuje minimálně 164 kilometrů místních komunikací rozdělených do tří pořadí. Na zimní údržbu počítá jablonecký rozpočet obvykle s částkou 20,5 milionů korun, za tu loňskou město zaplatilo 14,7 milionů korun.

JNkalamita-Jablonec
archivní foto

„Město udržuje celkem 164 km vozovek, cca 20 km2 parkovišť a 64 km chodníků ve třech pořadích,“ říká ekonomický náměstek Milan Kouřil. Do zimní údržby je zahrnutých také 135 autobusových zastávek, 200 přechodů pro chodce včetně těch na silnicích státních a krajských a 16 schodišť.

„Objemy ošetřovaných vozovek zůstaly v podstatě stejné, pouze se měnilo pořadí. Mírně se však navýšily objemy zimní údržby chodníků, a to na základě podnětů veřejnosti jako každý rok,“ informuje vedoucí odboru technického Pavel Kozák.

archivní foto

Zimní období v Jablonci trvá od 1. listopadu do 31. března následujícího roku, v městském rozpočtu je na údržbu pamatováno částkou 20,5 milionů korun a provádějí ji technické služby. „Loňská zima 2019-2020 byla poměrně mírná. Od listopadu do února napadlo v Jablonci jen něco kolem půl metru sněhu, zatímco v zimě 2018-2019 napadly téměř dva metry,“ sděluje Kouřil. I přes malou sněhovou nadílku muselo město udržovat namrzlé nebo mokré povrchy komunikací a chodníků. „První část loňské zimy, tedy konec roku 2019, stál město 1 445 489 Kč, za část na začátku roku 2020 zaplatilo 13 228 316 Kč,“ vypočítává vedoucí odboru ekonomiky Kateřina Tuláčková.

Čtyři miliony korun z rozpočtu minulé zimní údržby byly přesunuté v rámci jarních restrikcí do covidové rezervy, další milion využil technický odbor k drobným opravám. „Opravili jsme chodníčky v Domě pro seniory v Novoveské nebo parkoviště v ulici Janovské, prořezali zeleň kolem veřejného osvětlení a přistoupili jsme k demolici veřejných toalet v Tyršově parku,“ uzavírá Kozák.

JN/Jana Fričová