Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Méně vyhodíš, méně zaplatíš, vyzývá obyvatele k třídění jablonecký magistrát

20. 06. 2021 | 15:15

Statutární město Jablonec nad Nisou má dvojici nových obecně závazných vyhlášek. Obě se týkají odpadů a zastupitelé je schválili na svém posledním jednání před letními prázdninami.

odpady ilustrační foto menší
Ilustračí foto

OZV o místním poplatku za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci

Důvodem vydání nové OZV je nový zákon o odpadech, který platí od 1. ledna tohoto roku. V souvislosti s ním se změnil zákon o místních poplatcích, který platí od letošního 1. ledna. Zásadní změnou, kterou nová OZV přinese, je jiný způsob platby.

„Dosud se v Jablonci odpady platí na základě smlouvy, výše platby se řídí zvolenou velikostí nádoby a četností svozů. Takto však mohou Jablonečané za odpady platit už jen do konce tohoto roku. Od toho příštího platí místní poplatek za odpady. Jablonec zvolil ze dvou možností poplatek za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci,“ říká Milan Kouřil, ekonomický náměstek Jablonce nad Nisou.

Nový poplatek za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci vychází z principu, že platí znečišťovatel a platí tolik, kolik vyhodí. Ale i nadále si budou moci lidé zvolit velikost nádoby a četnost svozu. „Vybrali jsme způsob placení podle objednané kapacity sběrných prostředků v litrech. Maximální sazba poplatku dle zákona je v tomto případě 1 Kč/1 litr. OZV počítá se sazbou 0,80 Kč za litr,“ doplňuje Kouřil.

Nový způsob platby za odpady se hodně podobá tomu dosavadnímu. Forma poplatků bude spravedlivá pro původce odpadu, jelikož bude platit jen za takové množství, které skutečně vyprodukují. „Držíme se toho, že čím méně člověk vyhodí, tím méně zaplatí. Věříme, že to bude zajímavá motivace pro Jablonečany k aktivnějšímu třídění,“ tvrdí Barbora Šnytrová z oddělení místního hospodářství. Místní poplatek dle nové OZV se začne vybírat od roku 2022.

OZV o stanovení systému odpadového hospodářství města

Nová obecně závazná vyhláška o odpadech stanoví, které složky komunálních odpadů jsou fyzické osoby povinné soustřeďovat a odkládat na určená místa.

„To už řeší současná vyhláška. Nově však jsou do OZV zahrnutá ustanovení týkající se předcházení vzniku odpadů, míst pro odevzdání výrobků s ukončenou životností a zapojení drobných podnikatelů do systému, a to prostřednictvím dobrovolných smluv, na jejichž základě jsou pak původci odpadů povinní komunální a jemu podobný odpad třídit,“ popisuje obsah vyhlášky náměstek Kouřil. Součástí nové OZV o odpadech už není ustanovení týkající se plateb, které řeší nově OZV o místním poplatku.

Důvodem pro vydání vyhlášky je nový zákon o odpadech, ve kterém jsou nastavené nové povinnosti pro obce. Ty mají kromě jiného zajistit, aby tříděný odpad tvořil v letech 2025-2029 alespoň 60 % z celkového množství komunálního odpadu, v letech 2030-2034 alespoň 65 % a po roce 2035 alespoň 70 %.

„Prioritou by mělo být opětovné využití výrobků, neboť tak lze předcházet produkci odpadů. Až jedna třetina věcí odložených na sběrných dvorech je totiž dále využitelná. Proto jsou v nové vyhlášce i ustanovení, která se týkají předcházení vzniku odpadu. Od příštího roku bude k dispozici tzv. Re-Use centrum, kam budou moci občané odložit věci, které už nepotřebují, ale někomu jinému by mohly ještě posloužit,“ připomíná Milan Kouřil.

Nová vyhláška ošetřuje také způsob nakládání s výrobky s ukončenou životností, jelikož ty nejsou podle zákona odpadem. „Jedná se zejména o veškeré vysloužilé elektrospotřebiče, baterie, světelné zdroje apod. V Jablonci fungují již řadu let místa zpětného odběru v ulicích Smetanova, Belgická a Dalešická. Drobnější vysloužilé elektrospotřebiče pak občané mohou odložit do červených kontejnerů na stanovištích tříděného odpadu,“ podotýká Barbora Šnytrová.

JN/Jana Fričová