Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Městem pro byznys desetiletí je v Libereckém kraji Jablonec nad Nisou

26. 11. 2019 | 17:41

Nejlepším místem pro podnikání v Libereckém kraji za posledních deset let je Jablonec nad Nisou. V sousedním Ústeckém kraji stejné ocenění získal Děčín. Výsledky soutěže dnes organizátoři zveřejnili v Liberci. Ve výzkumu se posuzovaly dlouhodobé výsledky měst z hlediska podnikatelského prostředí a přístupu veřejné správy.

JNpanorama
Jablonec nad Nisou z výšky.

Jablonec v Libereckém kraji za posledních deset let vyhrál pětkrát a navíc skončil třikrát druhý a jednou třetí. V republikovém měřítku byl na tom nejlépe v roce 2017, kdy skončil čtvrtý v hodnocení 205 obcí s rozšířenou působností a 22 pražských městských částí. "V celorepublikové TOP 10 se pětačtyřicetitisícové město opakovaně umísťuje například vysokým počtem podnikatelů nebo kvalitní podporou webových stránek," uvedl za organizátory soutěže David Pavlát. To podle něj dokládá, že podnikatelé naleznou na stránkách města v přehledné formě vše potřebné, co potřebují ke své činnosti a pro komunikaci s veřejnou správou. V Jablonci nad Nisou se také daří držet na nízké úrovni dlouhodobou nezaměstnanost.

Na druhém místě v Libereckém kraji v konkurenci deseti měst s rozšířenou působností skončil Železný Brod, který krajské kolo za posledních deset let vyhrál třikrát a v republikovém měření byl nejlépe 17. v roce 2014. "Kvalitních výsledků dosahuje zejména v oblasti přístupu veřejné správy," uvedl Pavlát. Třetí je Turnov, který jednou vyhrál krajské kolo a v ČR byl nejlépe 14. před devíti lety.

Primátor Jablonce Jiří Čeřovský (ODS) ČTK řekl, že přes úspěch v soutěži je co zlepšovat. Zmínil dopravní infrastrukturu. "Snažíme se to řešit, je to ale na delší dobu," řekl. Za výhodu i nevýhodu města považuje jeho polohu. "Jablonec je zasazený v krásném prostředí, je jím ale limitován. Nemůžeme nabídnout podnikatelům plochy, kde bychom vytvořili průmyslovou zónu, to objektivně Jablonec nabídnout nemůže," dodal.

Děčín v sousedním Ústeckém kraji v konkurenci 16 měst na krajské úrovni vyhrál třikrát a v roce 2009 byl v republice šestnáctý. "Opakovaně se Děčín i v celorepublikovém srovnání dostal do TOP 10 v kritériu podpory webových stránek, což svědčí o tom, že podnikatelé na stránkách města najdou v přehledné formě všechny potřebné informace pro své podnikání a pro komunikaci s veřejnou správou," uvedl Pavlát. Velmi dobrých výsledků dosahuje téměř padesátitisícové město podle něj také v testu elektronické komunikace, který prověřuje včasnost a kvalitu odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy.

Na druhém místě se umístilo Ústí nad Labem, které dvakrát vyhrálo krajské kolo a celostátním hodnocení se vyšplhalo nejvýše v roce 2018 na 37. příčku. Třetí jsou v Ústeckém kraji Teplice, jež se na celorepublikové úrovni dostaly nejvýše v roce 2012, kdy skončily šestadvacáté.