Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Městská policie bude mít novou služebnu u Alberta. Fungovat začne se začátkem prázdnin

24. 06. 2023 | 14:53

Městská policie Jablonec nad Nisou otevře novou okrskovou místnost na sídlišti Na Vršku. Vhodný prostor nabídl obchodní řetězec Albert Česká republika, s.r.o., ve svém areálu. Vznikne tak další kontrolní místo, které pomůže zvýšit bezpečnost na sídlišti. Služebna se otevře 1. července.

MPJablonecNew
archivní foto

„Se společností Albert Česká republika, s.r.o. jsme dospěli k dohodě, že poskytne prostor pro služebnu městské policie. Nájemné je sjednáno za symbolickou cenu 2 000 Kč měsíčně bez DPH a zálohy za energie a vodu. A na dobu od července do konce října městu ještě řetězec nabídl snížené nájemné, a to 100 korun měsíčně bez DPH,“ připomíná jablonecký primátor Miloš Vele.

Město prostor na vlastní náklady upravilo a vybavilo nábytkem. „Okrskář tu nebude mít pevně stanovené provozní hodiny. Na výkladní skříni bude polep s přímým kontaktem na něj, a to jak e-mail, tak telefon, a lidé si budou moci dohodnout schůzku. Služebna bude sloužit okrskáři, ale i asistentům prevence kriminality (APK). V současné době má MP ve svých řadách šest asistentů včetně dvou Ukrajinců,“ doplňuje ředitel MP Jablonec nad Nisou Michal Švarc.

Za překročení zákazu se budou platit pokuty, varuje městská policie

Městská policie Jablonec nad Nisou upozorňuje, že bude znovu přísně kontrolovat zákaz vstupu do ulice Za Plynárnou, kde je odchytová klec. V ní je připravené krmení, a myslivci se tak snaží, aby si divoká prasata do ní zvykla opět chodit. Jejich snahu však maří neukáznění lidé.

„Lidé by si měli uvědomit, že v tuto chvíli chodí bachyně s mladými, naposledy jsme jich na snímku z klece napočítali dvanáct. Pokud by si děti s malými prasátky chtěly hrát, mohla by to bachyně vyhodnotit jako útok a být velmi nebezpečná,“ varuje veřejnost Tomáš Svačina, preventista MP Jablonec nad Nisou, a dodává: „Strážníci budou opět důsledně zákaz vstupu do ulice Za Plynárnou kontrolovat a budou udělovat pokuty, které mohou dosáhnout až částky 2 000 Kč.“

Odchytová klec je jedním z opatření k regulaci přemnožené černé zvěře. „Ta teď vyvádí mladé a není výjimkou, že v jednom vrhu má bachyně dvanáct selat, a to dvakrát do roka,“ upozorňuje Vratislav Pavlín, vedoucí oddělení krizového řízení jabloneckého magistrátu.

„Pokud nebude veřejnost po dva, tři roky vycházet vstříc našim pravidlům a prosbám, bude se chovat i nadále bezohledně a nebude s námi spolupracovat, stav divokých prasat se nikdy snížit nepodaří,“ apeluje na veřejnost Petra Němečková za orgán státní správy myslivosti.

Od začátku aktuální lovecké sezóny, která trvá od 1. dubna 2023 do 31. března 2024 následujícího roku, je v honitbě Rádlo odlovených již 16 kusů divokých prasat a tři uhynula. V sezóně 2019/2020 myslivci složili 39 kusů, o rok později už jich bylo 45 a v sezóně 2021/2022, kdy bylo třeba také uzavřít část honitby, bylo odlovených 84 kusů.

JN/Jana Fričová