Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mince z jablonecké České mincovny chrání proti padělání hologramy. Novinka se představuje na EXPO 2020 v Dubaji

21. 12. 2021 | 13:09

Mince z České mincovny v Jablonci nad Nisou chrání proti padělání hologramy, běžné technologie je napodobit nedokážou. Unikátní holografickou technologii Czech security check vyvinula mincovna ve spolupráci s českou společností IQ Structures. Novinku teď představila v rámci expozice České poklady v českém pavilonu EXPO 2020 v Dubaji. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Martin Joachymstál.

100milmince3
Česká mincovna v Dubaji vystavuje také repliku největší evropské zlaté mince. Váží 130 kilogramů a její průměr dosahuje 53,5 centimetru. Dole ve fotogalerii archivní snímky z ČM. Foto Artur Irma, Česká mincovna

Bezpečnostní prvek tvoří prostorové obrazce o velikosti nanometrů ve tvaru štítu umístěného v dolní části rubové strany mince. Přestože působí i jako okrasný prvek, je jeho funkce hlavně ochranná. "Viditelný je pouhým okem a zkoumat se dá za pomoci ostrého bodového světla a lupy. Po nasvícení pod stanoveným úhlem se ve štítu objeví skrytý trojrozměrný obrazec. Použit byl na sběratelské minci s českým lvem z dílny medailéra Asamata Baltaeva. Stejný motiv lva je použitý i v hologramu," uvedl Joachymstál.

Výroba bezpečnostního prvku je mimořádně obtížná a hologram nelze spolehlivě napodobit. "Na rozdíl od dříve používaného puncování, tedy vyražení reliéfní struktury do kovu, které už jde běžným strojírenským postupem napodobit, je tato vyspělá holografická struktura běžně dostupnými technologiemi nevyrobitelná. Jedná se o prostorově velmi složité reliéfy s detailem o velikosti několika nanometrů, tedy miliardtin metru. V případě skrytého efektu hidden3D, který je součástí ochranného hologramu na našich mincích, v současnosti nevíme o žádné jiné společnosti na světě, která by nabízela srovnatelné řešení," řekl obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix.

Česká mincovna v Dubaji vystavuje také repliku největší evropské zlaté mince. Ta váží 130 kilogramů a její průměr dosahuje 53, 5 centimetru. Mince z ryzího zlata byla vyrobena mincovní technologií v lednu 2019 při příležitosti stého výročí vzniku československé koruny. Minci navrhl přední český sochař a autor prvních československých mincí Otakar Španěl, originál má ve svém trezoru Česká národní banka.

čtk