Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mincovna 500. výročí úmrtí Leonarda da Vinci oslavila zlatou půluncovou raritou

08. 05. 2019 | 12:00

I přestože už pět set let není mezi námi, ve světě je stále považován za jednoho z nejvýznamnějších umělců historie. Na počest Leonarda da Vinci proto Česká mincovna vyrazila 200 zlatých půluncových mincí, na kterých je italský malíř a inženýr vyobrazen.

Leonardo da Vinci je uctíván jako ukázkový příklad renesančního muže – univerzálního génia, jehož rozsah poznání byl zcela výjimečný. Kromě toho, že vynikal jako malíř, se zabýval také sochařstvím, architekturou, přírodovědou či hudbou. Zanechal po sobě mnoho unikátních děl, které stále patří mezi skvosty nejznámějších světových muzeí a galerií.

 U příležitosti 500. výročí jeho smrti ho Česká mincovna v rámci volného cyklu věnovanému nejvýznamnějším umělcům a myslitelům vyobrazila na zlaté půluncové minci. Autor známého obrazu Mona Lisa se tak řadí po bok Martina Luthera či Gustava Klimta, kteří jsou do tohoto cyklu taktéž zařazení.

 Mince o průměru 28 mm váží 15,56 gramů a byla vyrobena v nákladu pouhých dvě sta kusů. „Jejím autorem je známý medailér a výtvarník Asamat Baltaev, který se při tvorbě jedné z jejích stran inspiroval kresbou, jež je všeobecně pokládána za autoportrét, který Leonardo vytvořil ve svých šedesáti letech. Na druhé potom Baltaev vyobrazil fragmenty da Vinciho díla v čele s konceptem sochy vzpínajícího se koně milánského vévody, pod jehož kopyty se krčí poražený nepřítel,“ vysvětluje význam kreseb Jaroslav Černý z České mincovny.

 Leonardo da Vinci – důmyslný konstruktér a technik

 Zlatá mince není jediným produktem, který připomíná kulaté výročí smrti tohoto významného umělce a inženýra. Česká mincovna má ve své nabídce také čtyři stříbrné mince ze série Vynálezy Leonarda da Vinci, na kterých je vyobrazen kluzák, helikoptéra, kulomet a tank. Jejím autorem je opět medailér Asamat Baltaev, který na dvou mincích vyobrazil prostřednictvím kluzáku a helikoptéry Leonardovu největší životní vášeň – létání. Italský génius se však i kvůli penězům musel zabývat také dalšími odvětvími. A přestože byl velkým odpůrcem války, navrhl řadu důmyslných válečných strojů, mezi nimiž byly i tank a kulomet, které jsou vyobrazeny na zbylých dvou mincích.

TZ/Česká mincovna