Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Místo na jablonecké radnici našel  betlém z lipového dřeva v životní velikosti

29. 11. 2019 | 11:19

V přízemí jablonecké radnice už svítí vánoční stromek. Nové místo našel i betlém z lipového dřeva v životní velikosti. Stromek na Mírovém náměstí rozsvítí primátor Jiří Čeřovský v neděli v 17 hodin. Jen v tento den bude pod městským stromkem také schránka Ježíškovy pošty.

JNjedle
archivní foto

Krásný smrk vybraly pro město do vstupní haly Lesy ČR. „Je z bedřichovských lesů a zdobí jej žlutá ledková světýlka, zlatozelenkavé koule a stylizované květy,“ říká vedoucí oddělení vnitřní správy Eva Peukertová. Výzdoba stromu se tak sladila s pamětní deskou Karla Wintera. Ta byla instalovaná letos v srpnu, jejím autorem je ak. soch. Jiří Dostál a je ze solnohofenského litografického kamene, který je podkladem pro bronzovou bustu s patinou v odstínu měděnky.

„Protože radniční vánoční stromek zaujal místo pod schody, aby nezakrýval novou pamětní desku, museli jsme najít jiné stanoviště pro velký betlém Tomáše Gärtnera z lipového dřeva,“ připomíná Peukertová a dodává, že lipový betlém je nyní v informačním centru v přízemí radnice. Společnost mu dělají keramické betlémy ve výlohách, jejichž autory jsou děti z jabloneckých mateřských škol a ZUŠ.

Strom se rozsvítí o první adventní neděli

Městský vánoční strom na Mírovém náměstí se rozsvítí v neděli 1. prosince v 17 hodin. Slavnostní okamžik zahájí DPS Skřivánek. Poté pár slov pronese duchovní Českého sdružení Církve adventistů sedmého dne Roman Hampacher a primátor Jiří Čeřovský, který odpočítá společně s Jablonečany rozsvícení. Pak se rozsvítí také radnice a posléze i pěší zóna. Další program bude v rukou kapely Superhero Killers.

„Komu bude zima, může se zahřát svařeným vínem či jiným horkým nápojem. Ty bude nabízet stánek na náměstí v sousedství ulice Kamenné,“ připomíná vedoucí kanceláře primátora Jana Matěchová. Právě v něm pak budou primátor a náměstci 19. prosince prodávat hrnečky, do kterých budou nalévat svařené víno nebo horký čaj. Výtěžek z prodeje bude letos směřovat Oblastní charitě Liberec – Domovu pro matky s dětmi v tísni.

Ježíškova pošta

I letos děti o první adventní neděli najdou pod velkým stromem na náměstí tradiční proutěnou schránku Ježíškovy pošty. „Ani ten, kdo nestihne vhodit svůj dopis s těmi nejtajnějšími přáními do schránky v neděli, nemusí se bát, že Ježíšek psaní nedostane. Speciální schránka bude v následujícím týdnu, od pondělí 2. do pátku 6. prosince, v informačním středisku v přízemí radnice,“ konstatuje Lucie Kocourková z oddělení kultury a sportu.

Advent v Jablonci

Kromě městského stromu se rozsvítí vánoční stromy také v některých jabloneckých částech. Už v sobotu 30. 11. rozsvítí v 15 hodin strom v Rýnovicích, 7. prosince v 16 hodin v Kokoníně u kulturního domu a 8. prosince v 16 hodin pak ve Mšeně u přehrady.

Advent provází také hudební a společenské produkce. Na Advent s Vikýřem je možné zajít 1. 12. od 13 do 17 hodin do Eurocentra, Adventní zpívání se zapálením první svíčky na adventním věnci v kostele sv. Anny je připravené v 15 a v 16 hodin také 1. 12. V neděli 8. 12. od 14.30 začne Mikulášské pohlazení v Eurocentru, 14. 12. nabídne městské divadlo dětem představení Z pohádky do pohádky. V neděli 15. 12. je možné zajít do kina Radnice na film Sněžný kluk a o týden později v neděli 22. 12. začnou v 18 hodin v Eurocentru Vánoce s IG! – Česká mše vánoční. A městské vánoční slavnosti s trhy proběhnou v centru Jablonce od 18. do 21. prosince.

JN/Jana Fričová