Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nebude celý první týden vybírat vstupné, uvnitř bude moci být najednou 50 lidí

22. 05. 2020 | 13:41

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou nebude celý první týden po znovuoteření vybírat vstupné. Po dvouměsíční přestávce bude veřejnosti přístupné od úterý 26. května a najednou bude moci být uvnitř 50 lidí. Novinářům to dnes řekla ředitelka muzea Milada Valečková.

Stav 22.5.2020, foto Mad
Stav 22.5.2020, foto Mad

"Návštěvníci tedy musejí být připraveni na případné čekání na uvolnění míst. Tento čas ale mohou strávit v revitalizovaném muzejním parku," uvedla. Nepředpokládá ale, že by omezení kapacity mělo způsobit potíže. "Když nejsou zájezdy, tak ne. Nehledě na to, co vidíme u ostatních muzeí, která otevřela dříve. Návštěvnost mají nižší než obvykle," řekla.

Odhaduje, že kvůli nucenému uzavření přišli asi o 2000 návštěvníků. Loni muzeum, jež patří pod ministerstvo kultury, navštívilo přes 40.000 lidí. "Trefilo se to do hluchého období, kdy jezdily zájezdy, důchodcovské a podobně. O co jsme určitě hodně přišli, jsou školní skupiny, které v tuto dobu chodí," dodala ředitelka.

Novinkou je o hodinu posunutá provozní doba, místo v 9:00 bude mít muzeum otevřeno od 10:00 a nebude končit v 17:00, ale v 18:00. "Chceme si to vyzkoušet, je to tak většinou zvykem, že bývá otevřeno spíš později," uvedla Valečková. Před 10:00 podle ní měli obvykle jen zájezdy nebo školní skupiny. "Těm jsme schopni se přizpůsobit, protože se hlásí předem. Takže tím vycházíme vstříc individuálním návštěvníkům, kteří mohou přicházet déle, což hlavně v létě většinou lidé vítají," řekla ředitelka. Zda se změna provozní doby osvědčila, vyhodnotí muzeum v září.

Muzeum bude mít přístupné stálé expozice nazvané Nekonečný příběh bižuterie a Čarovná zahrada - české sklo sedmi stoletími. Novou výstavu, jež je spojená s mezinárodním trienále skla a bižuterie, bude mít od 20. června. V ten den se lidé také poprvé dostanou do nové přístavby ve tvaru krystalu s 240 atypickými skly. Stavěla se dva roky za 57 milionů korun.

Pro návštěvníky budou platit uvnitř muzea stejná omezení jako v jiných veřejných vnitřních prostorech, tedy udržování rozestupů a nošení roušek. Další nechá muzeum na návštěvnících. "Je na jejich uvážení, jestli se budou dotýkat hmatových exponátů, jestli budou využívat nápojové automaty. Hodně jsme zvažovali, jestli je máme odstranit nebo aspoň znepřístupnit, ale říkali jsme si, že při tom postupném uvolňování to necháme na lidech," dodala Valečková. Lidé podle ní mohou v muzeu využít i jednorázové rukavice nebo koše pro jednorázové ochranné pomůcky.

čtk