Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum skla představuje luxusní bižuterii ze světových výstav v době budování socialismu

13. 06. 2021 | 12:46

Aktuálně jablonecké Muzeum skla a bižuterie nabízí kromě stálých expozic tři výstavy, které dosud byly otevřené pouhých 14 dní v prosinci minulého roku. „Designová 10⁰ mapuje přírůstky současného designu do muzejní sbírky za posledních 10 let,“ řekl hlavní kurátor muzea Petr Nový. 

msbVystavaMadA
ilustrační foto z expozice MSB: Mad

„Reflexe pak v muzejním krystalu představuje deset zajímavých sklářských umělců tří generací z různých koutů světa tvořících v České republice.“ Poslední výstavou je Kaleidoskop vkusu, kde je k vidění luxusní bižuterie ze světových výstav v době budování socialismu.

To ale není zdaleka všechno. V expozici skla je nově instalována komorní výstava Skleněná jubilea připomínající kulatá výročí Stanislava Libenského, Vladimíra Kopeckého a Ludviky Smrčkové. Návštěvníci mohou též vyzkoušet unikátní exponát s QR kódem odkazujícím na virtuální muzeum. V přístavbě je nově k vidění svítidlo Frozen, které darovala muzeu společnost Lasvit.

„V červnu jsme zahájili také provoz nejvýše položené stálé expozice v České republice v památkově chráněné roubené chalupě, takzvané Liščí boudě, v zaniklé sklářské osadě Kristiánov v Jizerských horách,“ informovala ředitelka muzea Milada Valečková. Objekt bude zatím přístupný jen o víkendech od 10 do 17 hodin, od 18. června pak denně. Na návštěvníky čeká interaktivní expozice o historii sklářské výroby, program pro rodiny s dětmi, hledání pokladu čaroděje Tamanna, příjemné posezení u kachlových kamen a výběr z originálních suvenýrů.

TZ/Muzeum skla a bižuterie