Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Jablonci vystavuje artové experimenty se sklem slovenského umělce Patrika Illa

17. 11. 2023 | 13:20

Jak se dá pracovat se sklem jinak, než je obvyklé, naznačuje nová výstava muzea v Jablonci nad Nisou. Jsou na ní artové skleněné práce slovenského umělce Patrika Illa. Je zároveň první výstavou zahraničního umělce v atypické muzejní přístavbě ve tvaru krystalu dokončené před třemi lety. Illo je sklářský výtvarník, pedagog, designér a zároveň kurátor, který patří mezi absolutní evropskou špičku, řekl dnes ČTK autor výstavy Petr Nový.

muzeum sklovystavajbc 2
Foto: Artur Irma

"Pro Patrika Illa je dost typické, že se snaží dobrat podstaty věcí, kam sklo ještě může, kam nemůže, co si s ním může dovolit. Zároveň každý ten předmět je dost specifickou výpovědí o lidech a světě. A můžete se u některých i zasmát, když si je spojíte s těmi názvy," uvedl Nový.

Foto: Artur IrmaVe spojení s Illem lze podle něj použít výraz "sklo, nesklo". "To znamená, že se snaží tu lesklou a třpytivou podstatu skla schovat. Takový klasický příklad toho, jak Patrik Illo přemýšlí o skle, je kolekce, která se po slovensky jmenuje Miznutie. To jsou vázy, které jsou foukané do jedné dřevěné formy bez toho, že by se mezitím ta forma namáčela. To když uděláte, že to nenamočíte, tak tu formu průběžně ničíte," uvedl Nový. Návštěvníci výstavy mohou toto postupné "ničení" vidět na řadě více než 20 váz. "Když se tady podíváme na tu řadu předmětů, tak na začátek máte dokonalou vázu. Máte tu krásnou linku lidského života od narození až po poslední dny, kdy už se ani nepostavíte na nohy," dodal kurátor výstavy.

Foto: Artur IrmaSlovenského umělce baví se sklem experimentovat. "Častokrát používám principy, které v podstatě používá hodně sklářů, ale snažím se najít k tomu jiný způsob čtení," řekl dnes Illo ČTK. Na výstavě v Jablonci má tři odlišné okruhy svých děl. "Mám rád, když k té tvorbě nejdu jednou cestou, ale paralelně rozvíjím několik cest," uvedl. První okruh na výstavě tvoří nádoby, druhou práce nazvané Moje láska v tvém těle a Láska v ruce. "A potom je tu téma transformace užitkového předmětu do volného objektu," dodal slovenský umělec.

Foto: Artur IrmaJeho díla budou v atypické přístavbě muzea do 21. dubna. Illo se řadí mezi nejvýraznější osobnosti současného slovenského sklářství. Za více než čtvrtstoletí působení v tomto oboru má za sebou kolem 60 autorských výstavy na Slovensku, v Česku, Dánsku, Itálii, Německu, Polsku a Velké Británii a přes 170 účastí na kolektivních prezentacích ve 23 zemích světa a řadu účastí na mezinárodních sympoziích. Zároveň od roku 2010 jako kurátor připravil na Slovensku a v zahraničí téměř 60 výstav a sympozií pro další tvůrce.

čtk