Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Jablonecku budou cvičit  záchranáři IZS. V akci bude armádní vrtulník i čluny na přehradě

04. 10. 2024 | 12:55

V týdnu od 7. do 11. října uvidí Jablonečané armádní záchranný vrtulník na obloze či záchranné čluny na hladině přehrady Mšeno. V Jablonci nad Nisou bude totiž probíhat výcvik leteckých záchranářů Integrovaného záchranného systému (IZS) zaměřený na záchranu osob z různých prostředí.

záchranářiVrtulník2
Foto je ze cvičení leteckých záchranářů, kteří přibrali i kynology. Foto: FB HZS Libereckého kraje týdnu

Výcviku v Jablonci se zúčastní Horská služba Jizerské hory, Vodní záchranná služba Jablonec nad Nisou, Policie ČR, Povodí Labe, s. p., Jablonecká energetická, a. s., a další složky. „Prioritně je tento výcvik určený pro letecké záchranáře Armády ČR z leteckých základen v Praze Kbelích a v Náměšti nad Oslavou.  Jejich práci mohla veřejnost nedávno vidět pří říjnových povodních na severní Moravě,“ říká mjr. Radim Bednář s tím, že výcvik se plánuje s ročním předstihem a ten jablonecký tedy nijak nereaguje na nedávné povodně. „V roce 2025 bych chtěl podobně zaměřené zaměstnání zde v Jablonci zopakovat,“ dodává.

Letečtí záchranáři budou létat nad Jabloncem 8., 9. a 10. října. „Každé ráno, pokud to počasí dovolí, se pokusíme o seskok padákem a pak začneme létat záchranné práce. V úterý to bude komín, ve středu a čtvrtek pak záchrany z vodní hladiny,“ uzavírá Bednář.

Jablonečtí obyvatelé tak možná uvidí záchranáře na komíně bývalé výtopny v Jabloneckých Pasekách, kde budou cvičit záchranu osoby z horního ochozu pomocí vrtulníku, ale i na jablonecké přehradě.

JN/Jana Fričová

K fotogalerii: Origami a Cooky v akci. Hasičtí kynologové mjr. Pavel Viták a nstržm. Václav Vančura se svými psími svěřenci, společně s dalšími kolegy z jiných krajů a PČR, cvičili v lokalitě obce Kacanovy u Turnova. Námět cvičení? Policie ČR v souvislosti s pátráním po pohřešované osobě žádá HZS ČR o vyslání kynologů se psy a jejich nasazení na plošné pátrání. Kynology se psy je třeba rychle a bezpečně transportovat na palubě vrtulníku Bell 412 Letecké služby PČR na místo nasazení.

Titulní foto + fotogalerie: nprap. Jakub Kozák