Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na modernizaci dvou škol získal Jablonec 32 milionů na dotacích. Pomohou výuce cizích jazyků a informačních technologií

05. 12. 2023 | 5:00

Na modernizaci dvou základních škol získal Jablonec nad Nisou téměř 32 milionů korun z evropských a státních fondů. Projekty dohromady za bezmála 40 milionů korun by měly kromě jiného zlepšit podmínky pro výuku cizích jazyků a informačních technologií.

JNturisportal
ilustrační foto

Na základní škole Arbesova bude nutné příští rok v červnu ukončit výuku o dva týdny dřív, práce by měly být hotové na konci září. Ve druhé škole v Mozartově ulici jsou úpravy rozdělené do dvou prázdninových etap, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Úpravy v ZŠ Arbesova přijdou na 16 milionů korun, z toho zhruba 84 procent pokryje dotace. "Cílem projektu je zvýšit kvalitu výuky, současně se škola bude upravovat z hlediska bezbariérového přístupu," doplnil náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti). ZŠ Arbesova je pavilonová škola složená ze šesti vzájemně propojených objektů. Aby se škola stala bezbariérovou, je nutné vybudovat nový vnější výtah a na všech hlavních schodištích budou rampy nebo elektrické plošiny.

Škola dostane podle vedoucí oddělení dotací Ivety Habadové moderní jazykovou učebnu s 15 pracovními stanicemi pro děti, audiovizuální technikou a jazykovou laboratoří. Navrhované řešení umožní digitální obrazovou prezentaci učitele i žáka, streamování, monitorování individuální práce na žákovských počítačích a jejich ovládání. Zmodernizovaná učebna informačních technologií umožní výuku 28 dětí. "Součástí pracoviště učitele bude vizualizér, sloužící ke snímání trojrozměrných předmětů a jejich zobrazení," dodala Habadová.

ZŠ Mozartova čekají úpravy za více než 21 milionů korun, přes 88 procent zaplatí Evropská unie a stát. Během dvou let čeká rekonstrukce sedm učeben a stejný počet kabinetů, pět skladů a sborovnu. Vzhledem k rozsahu prací bylo podle Chuchlíka třeba projekt rozdělit do dvou let, pracovat se bude vždy od června do září. "První etapa se bude týkat tří učeben cizích jazyků pro celkem 63 dětí a jedné pro výuku informačních technologií s kapacitou 30 žáků, čtyř kabinetů (pracovní výchovy, fyziky, cizích jazyků a zeměpisu) a tří skladů - dvou přírodních věd a pracovní výchovy," dodal.

Nejde o první podobný projekt, do modernizace svých základních škol investovalo druhé největší město v Libereckém kraji v posledních letech desítky milionů korun.

čtk