Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Prosečském hřebenu byla zpozorována kočkovitá šelma, pokud ji spatříte, volejte 156 nebo 158

26. 09. 2019 | 11:37

Včera byla na Prosečském hřebenu zpozorovaná divoká šelma. Dle vyjádření odborníků jde o nějakou zhruba roční exotickou kočkovitou šelmu, proto bezpečnostní složky důrazně varují, aby se k ní lidé nepřibližovali, ale okamžitě volali linku 158 nebo 156.

V současné době po šelmě pátrá Policie ČR společně s myslivci a jabloneckou městskou policií. Jelikož jde zřejmě o exotické zvíře, které požívá dle mezinárodní úmluvy ochrany, není možné ji odlovit, ale musí být odchycena,“ říká zástupce ředitele jablonecké městské policie Michal Švarc s tím, že by lidé v současné době rozhodně neměli vstupovat do lesů na Prosečském hřebenu. „Nedoporučujeme venčit zde psy, chodit na houby. Hlavně nedoporučujeme, aby si děti chodily do lesa hrát,“ varuje Švarc.

Divoká šelma

Pokud by snad někdo zvíře zahlédl, nejlepší je neprodleně zavolat na linku 156 nebo 158 a pohyb šelmy ohlásit, aby bezpečnostní složky mohly neprodleně konat. Pokud by se podařilo zvíře vyfotit, nechť foto autor odešle na e-mail operačního střediska MP v Jablonci nad Nisou mp156@mestojablonec.cz společně s několika informacemi:

bližší popis zvířete – velikost, barva, kresba na srsti

chování zvířete – je agresívní, nebo naopak přítulné

směr pohybu zvířete

TZ/Jana Fričová