Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na stavbu kontejnerové školky bude Jablonec žádat dotaci, 36 milionů korun zajistí místo pro 44 předškoláků

21. 06. 2019 | 8:02

Na výstavbu kontejnerové školky v Arbesově ulici bude Jablonec nad Nisou žádat evropskou dotaci z Integrovaného plánu rozvoje území Liberec - Jablonec nad Nisou (IPRÚ). Projekt za zhruba 36 milionů korun má zajistit místo pro 44 předškoláků. Město už v soutěži vybralo dodavatele a je tu možnost získat dotaci, řekl na dnešním jednání zastupitelstva náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti). Zastupitelé předložení žádosti do nejbližší výzvy podpořili.

Hlavním cílem projektu je podle náměstka zajistit dostatek míst pro předškolní děti. V areálu Mateřské školy Arbesova počítá město s demolicí stávajícího domku správce, na jehož místě vyroste nový objekt složený z kontejnerů. "Nová budova zajistí dvě samostatná oddělení pro 24 a 20 dětí, každé bude mít samostatný vchod, šatnu, hernu, sociální zařízení a zázemí pro zaměstnance. Společná pro obě oddělení bude kuchyň, výdej jídla a úklid," doplnil Chuchlík.

K současným dvěma oddělením Mateřské školy v Arbesově ulici tak přibudou další dvě. Většinu nákladů by přitom měla pokrýt dotace, podíl města představuje jen necelých pět milionů. Práce na stavbě by měly začít už v červenci, po Novém roce má být školka hotova, aby od února mohla přijmout děti. V Jablonci to přitom není první kontejnerový projekt. Loni tak ve městě postavili družinu pro 60 dětí u Základní školy Liberecká.

Jablonec v posledních letech investuje do modernizace svých mateřských škol miliony. Rozrostla se tak například Mateřská škola Nová Pasířská, kde přestavbou bývalého školnického domku vznikla třída pro 24 dětí. Další třída pro 24 předškoláků vznikla přestavbou bývalých jeslí, ve kterých v posledních letech sídlilo fitness centrum. Třída je odloučeným pracovištěm Mateřské školy Josefa Hory. Město má v současné době kolem 1700 míst v mateřských školách, každoročně je schopno umístit i zhruba 150 dětí mladších tří let.

čtk