Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na zápach od producenta gumy si stěžují i lidé v jabloneckém Kokoníně

09. 05. 2019 | 17:06

Na zápach a hluk šířící se ze závodu společnosti CIKAUTXO CZ si dlouhodobě stěžují obyvatelé v Jablonci nad Nisou. V části Kokonín vyrábí španělská firma pryžové díly pro elektrospotřebiče a automobilový průmysl. Nápravu slibuje ještě letos, hlučný provoz přestěhuje dál od obydlí a namontuje filtry, které zápach omezí na minimum, řekl dnes novinářům jablonecký primátor Milan Kroupa (ANO). S firmou o nápravě problému jednal.

"Na hluk a zápach si stěžují obyvatelé Kokonína dlouhodobě. Považoval jsem tedy za nutné se s ředitelem sejít a situaci probrat osobně," uvedl primátor. V současné době už podle něj firma výrobu přesouvá v areálu do míst, odkud zvuky doprovázející produkci nebudou tolik slyšet. "Zároveň do konce srpna nainstaluje filtry, které budou zápach zachycovat. Pokud by to nestačilo, do konce roku dojde k dalším opatřením," řekl primátor.

Španělská firma patří podle něj ve městě k velkým zaměstnavatelům, předloni získala navíc prostřednictvím vládní agentury CzechInvest investiční pobídku na další rozšíření. Zavázala se investovat zhruba 114 milionů korun a vytvořit 20 nových pracovních míst. "Chápu rozhořčení místních, na druhou stranu, Cikautxo zaměstnává mnoho lidí z Jablonce i okolí. V rámci zachování dobrých sousedských vztahů považuji za důležité, abychom hledali řešení této nepříjemné situace společně," dodal Kroupa.

Firma loni zaměstnávala zhruba 230 lidí a podle obchodního rejstříku uskutečnila zakázky za bezmála 635 milionů korun, její hospodaření ale skončilo ztrátou přes 110 milionů. Stížnosti na zápach a hluk nejsou prvním problémem, který firma má. V roce 2016 mu Česká inspekce životního prostředí vyměřila pokutu čtvrt milionu korun za opakované znečištění říčky Mohelky v Jablonci. Podnik tehdy zanedbal pravidla pro nakládání se závadnými látkami, a ohrozil tak podzemní i povrchovou vodu. Do vody tehdy unikly látky používané ve výrobě k odmašťování.

čtk