Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Národní sportovní centrum v Harrachově zahájí přestavbu můstku K120 až za 50 milionů. Faceliftu se dočká i "mamut"

05. 08. 2024 | 5:00

V Harrachově na Jablonecku vzniklo Národní sportovní centrum zimních sportů. Mělo by se stát hlavní tréninkovou plochou pro české reprezentační sportovce klasického lyžování, do kterého patří běh na lyžích, skok na lyžích a severská kombinace.

koudelkaNew
Roman Koudelka, aktuálně nejlepší český skokan na lyžích. Foto z www.czech-ski.com

Ve druhé polovině letošního roku plánuje centrum zahájit přestavbu můstku K120 za 40 až 50 milionů korun. Hotová by měla být na zimní sezonu 2025/2026. Novinářům to dnes řekl harrachovský starosta Tomáš Vašíček (SNK - Změna pro Harrachov).

"Národní sportovní centrum zimních sportů vzniklo na základě společnosti Klasický areál Harrachov. Jeho cílem je poskytovat podmínky pro kvalitní trénink sportovců a příjemný sportovní zážitek široké veřejnosti. Vstup bude zdarma," doplnil ředitel centra Vít Háček. Už letos na podzim by lyžování v Harrachově měl vylepšit nový systém zasněžování, který umožní výrobu technického sněhu i při teplotách 15 stupňů Celsia. V Česku je zatím tato technologie ojedinělá, přijde na 65 milionů korun a umožnit by měla lyžování od začátku prosince do konce dubna.

Harrachovský skokanský areál, foto archiv

V Harrachově je pět můstků postavených většinou v 70. letech minulého století, žádný jiný takový areál pro skokany a sdruženáře v Česku není. Středisko je ale ve velmi špatném stavu a většina můstků byla v posledních letech mimo provoz. Zprovoznit se podařilo tři malé můstky K-40, K-70 a K-90, i ty ale potřebují obnovu. Velký můstek s kritickým bodem K-120 (HS 162) je uzavřený 15 let a "mamut" K-180 od roku 2014. Obnova podle Vašíčka začne můstkem K120, následovat by měla obnova areálu malých můstků a až nakonec dojde i na "mamuta".

Začíná se K120, protože bude nejlevnější, další můstky už podle Háčka představuj investice za stamiliony. Přestavbou by měl vzniknout unikátní typ můstku mezi K120 a mamutím můstkem, který do budoucna umožní pořádat vrcholné mezinárodní sportovní akce. "Lyžařská federace upravila svoje pravidla a zahrnula tam novou kategorii. Bude to něco nového, budou sice pořádat stejné závody jako na K120, jenom to bude výrazně atraktivnější, bude se skákat výrazně dál," řekl k přestavbě můstku Háček.

Harrachovské můstky, foto archiv

Projekt připravují architekti SIAL. Letos by podle Vašíčka měla být hotová rekonstrukce lanovky ve skokanském areálu.

Celkové náklady na rekonstrukci prvního můstku se odhadují na 40 až 50 milionů korun, Liberecký kraj je podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) připraven projekt podpořit stejnou částkou jako město. "Což by mělo být zhruba 20 milionů korun," doplnil Půta. Podle Vašíčka je město připraveno se na rekonstrukci finančně podílet, žádat chce spolu se svazem lyžařů také peníze z Národní sportovní agentury (NSA). Peníze státu by měly přispět i na další obnovu areálu, hotovo má být do roku 2035.

Národních sportovních center je v Česku sedm, stát by do nich mohl v průběhu deseti let investovat až 6,4 miliardy korun. Vyplývá to z materiálu Národní sportovní agentury (NSA), který loni v červenci schválila vláda. Hlavními jsou centra letních sportů v Nymburce a zimních sportů právě v Harrachově, další jsou samostatné areály, k nimž patří třeba bazén v pražském Podolí. V centrech by měly být špičkové podmínky pro trénink i regeneraci, součástí komplexů má být i ubytování a stravování.

čtk