Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Neignorujte skupiny problémových mladistvých, volejte 156, vyzývá jablonecká radnice

24. 06. 2021 | 8:16

V Jablonci nad Nisou už měsíce zkouší trpělivost veřejnosti skupiny problémových mladistvých, které se pohybují nejvíce v okolí přehrady, u mšenského Kauflandu, v lesoparku Žižkův vrch, v Pasířské ulici, v Tyršově parku. Jablonecká městská policie proto vyzývá občany: Neváhejte a okamžitě volejte linku 156!

teenagerRajče
ilustrační foto

„Rozpoznat takovou skupinu mladistvých je velmi snadné: vždy je hlučná a vždy ji viditelně provází alkohol, drogy, nepořádek, ničení majetku nebo přírody. Poházené lahve a obaly od alkoholu se často stávají základem černé skládky,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast sociální David Mánek, který dodává, že většinou teenageři nekomunikují a na výtky kolemjdoucích reagují často agresivně slovním i fyzickým napadáním.

„Jakmile přijde telefonické oznámení, snaží se být strážníci co nejrychleji na místě, kde se má problémová skupina mladistvých pohybovat. Často se ale ukáže, že oznámení přišlo s příliš velkým zpožděním nebo bylo nepřesné, a tak hlídka dorazí na prázdné místo. Delikventi stačí zmizet,“ popisuje zkušenosti ze zásahů strážník Lukáš Vokatý.

„Neváhejte a volejte linku 156 okamžitě, jakmile zaznamenáte, že jakákoli skupina mladistvých zjevně dělá na veřejnosti cokoli nepatřičného nebo dokonce nezákonného. Do telefonu je také třeba co nejpřesněji popsat nejaktivnějšího a nejagresivnějšího člena či členy skupiny. Rychlé oznámení pomůže strážníkům zasáhnout efektivně,“ apeluje na občany ředitel MP Jablonec nad Nisou Michal Švarc s tím, že hlídka podle zákona vyjíždí na základě každého oznámení. „Nemusíte mít tedy obavu, že by váš telefonát zůstal bez okamžité reakce strážníků. Za pomoc veřejnosti děkujeme,“ dodává Švarc.

JN/Jana Fričová