Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Největší dárek k 90. narozeninám dostala jablonecká radnice od vlády. Je na seznamu národních kulturních památek

08. 12. 2023 | 9:44

Největší dárek ke svým 90. narozeninám dostala radnice v Jablonci nad Nisou v závěru roku. Jak už jsme informovali, vláda ČR prohlásila 6. prosince soubor 18 kulturních památek, mezi kterými je zapsaná také jablonecká radnice, za národní kulturní památky.

vanstromJNtop
Jablonecká radnice v adventním hávu, foto: FB Jablonec nad Nisou

„Je to radost i starost zároveň. Jistě, že nás těší prestižní ocenění budovy, kterou pro město vystavěl renomovaný architekt Karl Winter a kterou se snažíme postupně rekonstruovat do jím navržené podoby po necitlivých zásazích v době před sametovou revolucí. V každém případě je to pro nás i pro naše nástupce závazek, abychom o budovu pečovali a chránili ji pro příští generace,“ konstatuje k prohlášení radnice národní kulturní památkou jablonecký primátor Miloš Vele a připomíná, že Karl Winter navrhl ve 30. letech minulého století budovu moderní a nadčasovou, jež bez zásadních změn dobře slouží i v současnosti.

V roce 2010 ocenil monumentální a vznosnou architekturu jablonecké radnice vzpínající se ve složitém terénu už ve svých Šumných městech David Vávra. Ve stejném roce pak prestižní časopis Architekt v recenzi na publikaci Jablonecká radnice 1931-1933 vyzdvihl, že tato stavba píše moderní urbanistické dějiny.

„Každá z dnes nově prohlášených národních kulturních památek je výjimečná svojí hodnotou, ať již mimořádnou architektonickou, uměleckohistorickou, urbanistickou či krajinotvornou. Historické radniční budovy našich měst jsou zcela specifickou a jedinečnou součástí kulturního dědictví České republiky. Tyto významné městské stavby představují mimořádně cennou pokladnici historických architektonických stylů a přehlídku kvalitních tradičních uměleckých řemesel. Je dobře, že pokračujeme v zavedené praxi, která nám umožňuje rozšířit či obohatit spektrum našeho kulturního dědictví, ale i naše poznání o minulosti jako takové. Dnešní soubor národních kulturních památek je dalším významným dílem do mozaiky našeho historického vědění i souvislostí,“ řekl ministr kultury Martin Baxa.

Jablonecká tzv. nová radnice letos slaví 90 let od uvedení do provozu. Architektonická soutěž byla vyhlášená v listopadu 1928, do 15. března 1929 se do ní přihlásilo neuvěřitelných 177 architektů a kolektivů z celé střední Evropy. Do čtvrtého kola postoupilo 12 návrhů, z nichž porota nevybrala vítěze, druhý v pořadí však byl návrh libereckého architekta Karla Wintera. Definitivní podoba projektu byla dokončená v prosinci 1930, prvně se koplo 15. dubna 1931 a stavebně hotovo bylo v říjnu roku 1932. Tehdejší zastupitelé města poprvé zasedli ve velké síni 10. února 1933.

JN/Jana Fričová