Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nepřehlednou křižovatku Ostrý roh nahradí v Jablonci kruhový objezd. Stavba začne v květnu a bude stát 18 milionů korun

26. 04. 2020 | 7:35

V Jablonci nad Nisou začne v květnu přestavba nepřehledné křižovatky Ostrý roh na kruhový objezd. Už v roce 2017 tam proto dala radnice zbourat patrový objekt bývalé hospody a prázdný bytový dům na protější straně křižovatky. Přestavba frekventované křižovatky přijde Liberecký kraj na 18 milionů korun, dalších 4,5 milionu přidá Jablonec, který zaplatí komunikaci pro pěší a cyklisty a veřejné osvětlení. ČTK to řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

demolice
Ilustrační foto

Křižovatka Ostrý roh leží na jedné z frekventovaných příjezdových tras od Liberce a odbočuje z ní cesta do zimních středisek v Janově nad Nisou a Bedřichově. Do křižovatky vjíždějí i desítky aut od blízkého supermarketu a čerpací stanice. Křižovatka je v zatáčce a výhled léta komplikovaly domy, které stály až u silnice. Na jejich demolici získal Jablonec milionovou dotaci z ministerstva pro místní rozvoj, zhruba půl milionu muselo přidat město. Stavba objezdu tam podle Svitáka začne už 4. května.

Projekt výrazně zkomplikuje dopravu ve druhém největším městě Libereckého kraje. Průjezd městem je už nyní dost obtížný. Od poloviny března je kvůli výstavbě dešťové kanalizace a rozsáhlé obnově inženýrských sítí pro dopravu uzavřená křižovatka ulic Poštovní a Budovatelů, která je součástí silnice I/14. Práce tam měly začít už loni, kvůli námitkám podnikatelů a obyvatel je ale město muselo odložit. "S objížďkami tam musí motoristé počítat až do podzimu," řekl primátor Jiří Čeřovský (ODS).

Velkou komplikací je pro Jablonec také rekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce na Prahu. Od Velikonoc je uzavřeno napojení na silnici I/65 a motoristé mířící do Jablonce a nedalekého Rychnova musí po objízdných trasách přes Liberec nebo po silnici I/10 přes Turnov a Železný Brod. I to dopravní situaci v Jablonci ztěžuje.

čtk