Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nové Sluneční lázně v Jablonci navrhne ateliér Prokš Přikryl architekti. Už uspěl v soutěži o zázemí

02. 08. 2023 | 19:09

Novou budovu na místě vyhořelých Slunečních lázní u přehrady Mšeno navrhne pro Jablonec nad Nisou pražský ateliér Prokš Přikryl architekti. Stejný ateliér už v roce 2020 zvítězil v architektonické soutěži na podobu zázemí přehrady. První ze tří navržených modulových budov slouží od začátku srpna návštěvníkům přehrady, další dva objekty pod sídlem Povodí Labe a na břehu v blízkosti městské haly a bazénu mají být dokončeny do příští letní sezony, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

JNslunLazneOhen3irma
Toto ze Slunečních lázní zbylo po požáru, archivní foto Artur Irma

Dřevěnou stavbu Slunečních lázní z roku 1927, která patřila městu, zničil loni v srpnu požár. Z areálu nic nezůstalo, škoda překročila 11 milionů korun. Policie nezjistila, co požár způsobilo, vyšetřování případu v únoru odložila. Historický areál nabízel občerstvení, měl šatny a toalety a také sluneční louku ohraničenou ohradou a rozdělenou na dámskou a pánskou část. Ve špatném stavu byl areál už dlouho před požárem. "Chceme docílit toho, aby zázemí kolem vodní nádrže mělo jednotný vzhled," vysvětlil náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti) rozhodnutí oslovit stejný ateliér.

Přehrada Mšeno je oblíbeným místem ke koupání nejen bezmála pro 45.000 obyvatel Jablonce, ale sjíždějí se tam lidé z širokého okolí. V parných dnech k ní míří denně až 5000 lidí. Zázemí je ale nedostatečné, různorodé, a právě to by se mělo změnit. Architektonickou soutěž na novu podobu zázemí vyhrál před třemi lety Marek Přikryl z ateliéru Prokš Přikryl architekti s nápadem využít dřevěné moduly a zázemí dát jednotnou podobu.

Loni v říjnu začaly práce na první z dřevěných staveb v lokalitě U Prutu. Zakázku za 12,3 milionu korun získala společnost Development, hotovo mělo být už v dubnu ještě před začátkem koupací sezony, pak se termín dokončení posunul na druhou polovinu května. Ani to ale dodavatel nedodržel, město objekt převzalo až na konci července. Občerstvení s toaletami je od úterý ve zkušebním provozu, do plného provozu se otevře v pondělí 7. srpna. Za zpoždění vyměřil podle Chuchlíka magistrát dodavateli penále 1,4 milionu korun.

V rozpočtu na letošní rok má Jablonec 26 milionů korun na další dva modulové objekty u přehrady. "Výběrové řízení na dodavatele chceme vyhlásit co nejdřív, jakmile nabyde právní moci stavební povolení, stavba by měla začít na jaře," řekla Fričová. Tyto stavby budou podle ní jednodušší, v jednom případě půjde o stánek občerstvení se sezonním provozem, v druhém o toalety, které budou mít celoroční provoz. Stánek U Prutu má také toalety, tam se ale počítá s celoročním provozem i v případě občerstvení.

čtk