Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Novou stálou expozici vánočních ozdob v přístavbě bude mít muzeum v Jablonci až v příštím roce

21. 07. 2021 | 15:33

Novou stálou expozici vánočních ozdob v atypické přístavbě bude mít muzeum v Jablonci nad Nisou až v příštím roce. Z opakovaného výběrového řízení se teprve nyní podařilo vybrat dodavatele vybavení, které nedodal jeho předchůdce. Muzeum dostalo podle své ředitelky Milady Valečkové jedinou nabídku, která byla v pořádku.

vánoční ozdoby mad belveder02
Ilustrační foto, Mad

"Teď bude ještě firma vyzvána k předložení originálů dokladů, v čemž by neměl být problém, a můžeme uzavřít smlouvu," řekla dnes ČTK Valečková. Na dodání vybavení bude mít firma zhruba půl roku od podpisu smlouvy. "Když teoreticky vezmu, že nastoupí v září, tak by měla v únoru příštího roku skončit. A pak bychom se vrhli na instalaci, která bude také nějaké dva tři měsíce trvat," dodala ředitelka muzea.

Podle původních plánů měla být expozice hotová už loni, předchozí dodavatel expozic a dalšího vybavení se ale dostal do několikaměsíčního prodlení a muzeum mu letos v únoru vypovědělo smlouvu. "Dodal větší polovinu, zasekl se ale na složitých vitrínách," uvedla Valečková. Ze zakázky za osm milionů korun zbývá dodat vybavení za zhruba tři miliony korun.

Problémy provázely i samotnou výstavbu atypické přístavby, jež má tvar skleněného krystalu. Práce trvaly o několik měsíců děle a stavba se prodražila asi o pět milionů korun. Vybudování přístavby si vyžádalo 57 milionů korun, trvalo dva roky a skončilo loni na jaře. Zároveň ale jde o oceňovanou stavbu, získalo i republikovou cenu Stavba roku 2020. Přístavba se chlubí jedinečným zasklením. Po obvodu je 243 skleněných desek, každá jiné velikosti a tvaru, bez jediného pravého úhlu, Dohromady zabírají plochu 480 metrů čtverečních.

Připravovaná stálá expozice nazvaná Svět zázraků bude v prostředním patře třípatrové přístavby. Jablonecká kolekce vánočních ozdob je zřejmě největší veřejnou sbírkou svého druhu na světě, která čítá přes 15.000 položek a zároveň je jednou z nejcennějších částí sbírek muzea. Pozoruhodná je nejen počtem, ale i množstvím vzorů a jejich variací, barev a odstínů, použitých tradičních i moderních dekoračních technik a doplňujících komponentů.

čtk