Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový dopravce ČSAD Slaný nasadí od února v Jablonci nad Nisou hybridní autobusy

20. 01. 2023 | 12:10

AKTUALIZOVÁNO: Městskou hromadnou dopravu v Jablonci nad Nisou převezme od února nový dopravce ČSAD Slaný ze skupiny ICOM transport. Pro druhé největší město v Libereckém kraji pořídila firma nové hybridní autobusy s kombinovaným pohonem na naftu a elektřinu, z nichž 23 je dvanáctimetrových značky Mercedes-Benz a čtyři minibusy Rošero.

jnautobusjbc1
Nové vozy se už včera představily před jabloneckou radnicí. Foto: Artur Irma

Zakázku získala firma na pět let, jízdné ani trasy v MHD se nezmění, řekl dnes ČTK Luboš Wejnar, ředitel Jablonecké dopravní, která je koordinátorem dopravy v regionu.

Nový dopravce nahradí společnost Umbrella Coaches and Buses, které po dvou letech 31. ledna smlouva skončí. Jablonec původně hledal dopravce na deset let, nakonec ale vedení města zakázku zkrátilo na polovinu. "Byly kolem toho velké diskuse, ale my jsme to nakonec vyhodnotili z toho pohledu, že technologie jdou dopředu a že možná za těch pět let už bude doba, kdy by mohly být nasazeny jiné autobusy, třeba elektroautobusy," doplnil primátor Miloš Vele (ODS).

Podle předsedkyně představenstva ICOM transport Kateřiny Kratochvílové jsou nové vozy vyrobené na míru požadavkům města. "Vozy mají klimatizaci, elektrický informační systém, povelovou soustavu pro nevidomé, Wi-Fi, USB nabíjení pro drobná elektrozařízení či dávkovač dezinfekce. Autobusy Mercedes-Benz mají automatickou převodovku," řekla Kratochvílová. Všechny vozy jsou nízkopodlažní, zastávky uvidí cestující na monitoru a autobus je bude také hlásit.

Na náročné podmínky podhorského Jablonce je podle Kratochvílové společnost připravená. "Působíme v sedmi krajích, sídlo máme v Jihlavě, na Vysočině, takže trošku zkušenosti se sněhem a s kopci máme. Podobné město Jablonci, které obsluhujeme, je Třebíč, kde jsou také podmínky v zimě složité," řekla. Řidičů má podle ní firma dostatek, potřebuje jich zhruba 50 a na zahájení provozu má ještě sedm řidičů navíc připravených z koncernu. "Šedesát procent řidičů jsou stávající řidiči, kteří znají trasy i místní podmínky," dodala Kratochvílová.

S novým dopravcem přijdou změny také na jabloneckém autobusovém nádraží. V polovině prosince tam cestujícím začala znovu sloužit čekárna a na spoje tak nemusejí čekat na mrazu, od února se do stejné budovy přesune také prodej jízdenek pro městskou a regionální dopravu. Radnice si budovu pronajala a podle náměstka Petra Roubíčka (ODS) je připravená ji zhruba za osm milionů korun odkoupit, až se vyjasní vlastnictví objektu.

čtk