Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový skatepark by mohl být na zahradě bazénu. První odhady nákladů se pohybují do 6 milionů korun

28. 06. 2020 | 14:31

V Jablonci nad Nisou chybí vhodný skatepark. Ten byl na křižovatce ulic Sv. Čecha a Krátká, v roce 2019 byl kvůli nevyhovujícímu technickému stavu uzavřený. Na svém posledním zasedání přijali zastupitelé záměrové rozhodnutí o vybudování nového skateparku v uzavřeném areálu plaveckého bazénu. Vzniknout by mohl příští rok a první odhady nákladů se pohybují v rozmezí 5,5 – 6 milionů korun.
 

skateboard-1091710 960 720
ilustrační foto

Oprava a setrvání skateparku na původ ním místě poblíž plaveckého bazénu se jeví jako nevhodné. „Nevhodné místo je dané zvláště blízkostí zástavby rodinných domů, jejichž obyvatele ruší hluk způsobený provozem parku. Starý skatepark má dnes již přežilou konstrukci, na asfaltové ploše jsou plechové a dřevěné překážky, které vydávají rušivý zvuk,“ popisuje současný skatepark náměstek pro rozvoj města Petr Roubíček s tím, že na absenci vhodné plochy upozorňuje i místní skateboardingová komunita, jež byla i původcem myšlenky na vznik nového areálu.

Inspirací je skatepark v Trutnově

„Jako předlohu jsme diskutovali trutnovský skatepark z roku 2018, který veřejnost hodnotí pozitivně a v současné době se připravuje jeho rozšíření. Druhým námětem je realizace ve Frýdku Místku, která je zajímavá částečným zastřešením areálu,“ říká náměstek Roubíček, jenž dodává, že současným trendem jsou betonové skateparky s pevnými překážkami doplněnými o zábradlí, schody atd. včetně tzv. bowlu, což je bazén určený ke specifické formě skateboardingu. „Tento prvek se v současné době nenachází v žádném skateparku v Libereckém kraji,“ doplňuje Roubíček. Hladká betonová plocha skateparku se jeví jako nejvhodnější řešení s ohledem na minimalizaci rušivých zvuků a z hlediska dlouhodobého horizontu ekonomiky provozu se jedná o řešení s nejdelší dobou životnosti.

Vhodné místo je v areálu městského bazénu

Podle návrhu odboru rozvoje je vhodným místem pro nový skatepark v areálu sluneční louky u plaveckého bazénu, a to konkrétně v jeho jihozápadní části. „V těsné blízkosti vytipovaného místa nejsou rodinné ani bytové domy, lokalita je velmi dobře dostupná z centra města a vzhledem k blízkosti plaveckého bazénu nabízí i sociální zázemí v bazénu,“ podotýká Petr Roubíček.

Pozemek je ve vlastnictví města a záměr je v souladu s platným územním plánem. Vzhledem k množství zeleně by plocha i se skateparkem měla stále klidový charakter, nabízející příležitost nejen k provozování sportu, ale i k odpočinku. Přesnější finanční náklady přinese návrhová studie, na které pracuje firma Mystic constructions s.r.o. Náklady na výstavbu jsou odhadnuté řádově na 5,5 – 6 mil Kč v případě realizace typu trutnovského parku bez zastřešení. Projektovat by se mohlo od srpna letošního roku a realizace by mohla probíhat v období duben-červenec roku 2021.

Zastupitelé uložili náměstku Roubíčkovi zadat studii a vytvořit pracovní skupinu k přípravě zadání projektu skateparku včetně realizačního harmonogramu ve složení Jan Valeš (zástupce komunity), náměstek David Mánek, jednatel společnosti Sport Jablonec n. N., s.r.o., Jan Ullmann, vedoucí technického odboru Pavel Kozák, vedoucí odboru rozvoje Martin Jančík, zastupitel Štěpán Matek a městský architekt David Pavlišta.

Další atrakcí u přehrady by měl být pump truck

U přehrady by měla vzniknout ještě další sportovní atrakce, a to je pump track. Ten by měl být v místě  přeložky ulice Průběžná. Zatím si odborníci pouze prohlédli lokalitu, zda by záměr splňovala. „Pump track by měl splňovat podmínky univerzálního použití pro cyklisty, bmx jezdce, in-line jezdce a skateboardisty a dle vyjádření odborníka je jeho realizace v této lokalitě možná,“ říká Martin Jančík, vedoucí odboru rozvoje.
Město proto objedná u firmy Dirty Parks zpracování studie, která by měla být hotová do konce srpna tohoto roku.  

JN/Jana Fričová