Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový stánek u přehrady v lokalitě U Prutu nabízí občerstvení, toalety i uzamykatelné úložné boxy

09. 08. 2023 | 5:00

Občerstvení s posezením, ale také toalety, šatnu nebo uzamykatelné boxy na úschovu věcí nabízí nový stánek v lokalitě U Prutu u přehrady Mšeno v Jablonci nad Nisou. Na této straně oblíbené vodní nádrže zázemí s toaletami s celoročním provozem chybělo, řekl při dnešním slavnostním otevření novinářům náměstek primátora Petr Roubíček (ODS). Toalety jsou nezávislé na provozu stánku, v letní sezoně jsou zdarma přístupné denně od 9:00 do 22:00. V případě akce bude možné dobu prodloužit.

jablonec stanekjablonec
Nový stánek u přehrady v Jablonci, foto: Artur Irma

Přehrada Mšeno je oblíbeným místem ke koupání nejen pro 45.000 obyvatel Jablonce, ale sjíždějí se tam lidé z širokého okolí. V parných dnech k ní míří denně až 5000 lidí. Zázemí je ale nedostatečné, různorodé, což by se mělo změnit. Architektonickou soutěž na novu podobu zázemí vyhrál před třemi lety Marek Přikryl z ateliéru Prokš Přikryl architekti s nápadem využít dřevěné moduly a zázemí dát jednotnou podobu.

První z modulových stánků měl být dokončen už v dubnu, od stavební firmy Development ji ale město přebíralo až na konci července. Za zpoždění dostala podle náměstka primátora Jakuba Chuchlíka (Piráti) firma pokutu bezmála 1,4 milionu korun. Stánek s občerstvením je v plném provozu od pondělí, město za něj zaplatilo přes 12 milionů korun. Do příští sezony jsou podle náměstka v plánu další dva objekty, v rozpočtu na ně má Jablonec 26 milionů korun.

Nový stánek u přehrady v Jablonci, foto: Artur IrmaCílem bylo podle architekta Přikryla vizuálně propojit a sjednotit okolí přehrady a navázat na krajinu bez větších zásahů. "Všechny budovy jsou jednotné v tom, že se dívají na vodu, vždy mají krytou pavlač, která propojuje celý vnitřek do jednoho celku. Mají charakteristické dveře, které by měly už z dálky hlásat, že je otevřeno, respektive zavřeno," popsal společné prvky budov autor projektu. Všechny modulové stavby budou mít světlý interiér, který bude v kontrastu s tmavou fasádou.

Nový stánek u přehrady v Jablonci, foto: Artur IrmaStánek je teď v letní sezoně otevřený denně od 11:00 do 22:00, v kratším režimu bude občerstvení v provozu i v zimně. Provozovatel KFKS GASTRO nabízí pivo, nealkoholické a míchané nápoje, ale také třeba saláty, pro chladné měsíce slibuje horké nápoje a polévku. "Budeme se snažit nabízet moderní gastronomii v podobě streetfoodové nabídky z čerstvých surovin a do budoucna budeme upravovat nabídku podle ohlasů veřejnosti," řekl provozovatel občerstvení František Kozel.

Nový stánek u přehrady v Jablonci, foto: Artur IrmaDalší dva nové objekty mají stát u přehrady před začátkem příští letní sezony. Příprava nových budov, které poskytnou veškeré služby, jež mají v daných místech nabídnout, se spojila s výstavbou nových toalet. Ty současné jsou podle Chuchlíka v nezkolaudovatelném stavu. "Nové budou nad objektem základny a v zátoce u bazénu, kde bude i sezonní stánek s občerstvením," dodal Chuchlík. Další objekt by pak měl ve třetí etapě vyrůst pod budovou Povodí Labe.

čtk