Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O dva bytové domy s nájemníky v Harrachově za 112 milionů neprojevil v aukci nikdo zájem

20. 06. 2024 | 10:19

Ministerstvo financí neuspělo při prvním pokusu prodat ve veřejné soutěži dva bytové domy s nájemníky v krkonošském Harrachově. Za oba chtělo přes 112 milionů korun, zájem neprojevil nikdo. ČTK dnes o výsledku soutěže informoval mluvčí ministerstva Filip Běhal.

harrachov dumharrachov2
Foto: Artur Irma

"V soutěži nebyla podána žádná nabídka, Ministerstvo financí proto s největší pravděpodobností vyhlásí další kolo soutěže," uvedl mluvčí.

Cenu domů stanovilo ministerstvo podle vyhlášky na základě účetní hodnoty, kterou zvýšilo zhruba o deset procent. Jeden dům nabízelo bezmála za 46 milionů korun, druhý byl o 20 milionů dražší.

Dva domy s 15 byty, které byly postaveny v 90. letech pro skláře v místní části zvané Klondajk, původně patřily městu. Soud je ale v listopadu 2021 přiřknul státu při vypořádání závazků po privatizaci státního podniku Crystalex z 90. let minulého století. Starosta Tomáš Vašíček (SNK - Změna pro Harrachov) už dříve pro ČTK uvedl, že do soutěže se město nepřihlásí, neboť cenu považuje za nepřiměřenou i s ohledem na stav domů.

"Ty baráky jsou ve špatném technickém stavu, musí se odstranit balkony, které jsou neopravitelné. Podle posudku, který máme, se do těch domů musí investovat tak 70 milionů korun, aby nějak fungovaly," řekl Vašíček. Rekonstrukci podle něj potřebují střechy i další části domů, které jsou po 30 letech ve špatném stavu. Komplikací pro případného investora je podle starosty také to, že domy stojí na pozemcích, které nepatří státu, ale městu.

čtk