Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O místo v Senátu se na Jablonecku a Semilsku zatím uchází jediný kandidát

10. 07. 2024 | 13:56

O místo v Senátu se zatím v obvodu 35, kam patří Jablonecko a velká část Semilska, uchází jediný kandidát, který už podal přihlášku. Další čtyři se ale objednali, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. Před šesti lety tam mohli voliči vybírat ze sedmi kandidátů. Termín pro podání přihlášky ale končí až za týden - 16. července. Volby do třetiny Senátu se pak uskuteční spolu s krajskými volbami 20. a 21. září, případné druhé kolo bude o týden později.

volby3 irma
Foto: Artur Irma

Post senátora v roce 2018 na Jablonecku obhájil majitel společnosti Detoa a starosta Albrechtic v Jizerských horách Jaroslav Zeman z ODS, který měl i podporu Starostů pro Liberecký kraj. Tentokrát už nekandiduje. Starostové pro Liberecký kraj mají vlastní kandidátku, kterou je dlouholetá starostka Semil Lena Mlejnková. Za vládní koalici Spolu, v níž se spojila ODS, TOP 09 a Lidovci, kandiduje občanský demokrat, ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček.

Ve volbách v roce 2018 se o post senátora Jablonci nad Nisou ucházelo sedm lidí, do druhého kola postoupil Zeman spolu s právničkou Michaelou Tejmlovou (Senátor 21). Zeman křeslo obhájil se ziskem 56,42 procenta hlasů. K volbám tehdy přišlo v prvním kole 44,38 procenta voličů a ve druhém bylo 19,53 procenta hlasujících.

Přehled kandidátů v obvodu 25 Jablonec nad Nisou v roce 2018

Strana (řazeno abecedně) Kandidát
ANO Josef Chuchlík
ČSSD Jindřich Berounský
KSČM Šárka Kalvová
Nová budoucnost pro LK Pavel Žur
ODS, s podporou Starostů pro Liberecký kraj Jaroslav Zeman
Senátor 21 Michaela Tejmlová
SPD Michal Švarc

Zdroj: www.volby.cz

čtk