Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O podporu z participativního rozpočtu bude v Jablonci bojovat 26 návrhů 

10. 07. 2019 | 12:25

26 návrhů za více než 1,5 milionu korun zaslali obyvatelé Jablonce na magistrát. Zdali získají finanční podporu z participativního rozpočtu města se dozvíme na podzim. Nyní nápady, jak zlepšit život v jednotlivých jabloneckých čtvrtích, posuzují pracovníci magistrátu.  

JNnadraziMapa
ilustrační foto

„Do 30. června mohli občané Jablonce zasílat své návrhy na vylepšení a úpravy veřejného prostranství nebo nápady na pořádání kulturních akcí. Celkem se sešlo šestadvacet návrhů z šesti čtvrtí. Nejvíce návrhů, celkem devět, přišlo z městské části Mšeno. Sedm návrhů přišlo z centra a obyvatelé Kokonína poslali šest návrhů. Další návrhy jsou ze Šumavy, Pasek, Rýnovic a Novoveské,“ říká uvolněný člen rady města pro územní a strategické plánování a participaci Petr Klápště.

Doručené návrhy nyní pracovníci magistrátu kontrolují. Zaměřují se na to, zda jsou realizovatelné, v souladu s územním plánem, jestli se jedná o místo, které je ve vlastnictví města, a případně upřesňují odhadovaný rozpočet. „Po prvotní kontrole jsme zaznamenali pouze jeden závažný nedostatek, a to chybějící podpisový arch, který je jednou z povinných příloh podaných žádostí,“ informuje specialistka na strategické plánování Iva Jirmanová a dodává, že se už zástupci města s předkladatelem návrhu spojili, aby chybějící přílohu dodal.

Mezi nejčastější návrhy na vylepšení městských čtvrtí patří pořízení komunitního kompostéru či zastínění dětského hřiště. Objevily se ale také podněty na obnovu parku nebo studánky v Kokoníně. „Zajímavostí je, že jednu a tutéž věc podaly nezávisle na sobě dvě skupiny lidí. Konkrétně se jedná o úpravu vyšlapané cesty ze sídliště u Nemocnice k Brandlu. Je to zkratka, kterou se chodí na tramvaj,“ doplňuje radní Klápště s tím, že je zřejmé, že úprava nezpevněné cesty pro místní obyvatele je velice důležitá.

V listopadu dojde k veřejnému hlasování. kdy občané budou vybírat vítězné návrhy, které bude město realizovat. „V praxi to znamená, že každý hlasující bude moci přidělit maximálně 2 pozitivní hlasy a jeden negativní hlas. Aby návrh uspěl, musí získat minimálně o 30 % pozitivních hlasů více než negativních. Samotná realizace projektů je pak naplánovaná na rok 2020,“ uzavírá Petr Klápště.

JN/Jana Hajná