Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O přízeň voličů se bude v září v Jablonci ucházet 328 kandidátů z jedenácti stran a politických uskupení

11. 08. 2022 | 16:48

O přízeň voličů se bude ve statutárním městě Jablonec nad Nisou ucházet v září 328 kandidátů, o osm méně než před čtyřmi lety, zjistila dnes ČTK na webu volby.cz. Ve druhém největším městě Libereckého kraje podalo kandidátku do komunálních voleb 11 stran a politických uskupení. Volby se uskuteční 23. a 24. září.

volby3 irma
Foto: Artur Irma

Svůj post už nebude obhajovat primátor Jiří Čeřovský, na kandidátce občanských demokratů vůbec není. "Myslím si, že po 32 letech v zastupitelstvu a 15 letech na radnici už to bohatě stačilo. Měli by nastoupit jiní, mladší, pružnější, rychlejší. S politikou končím, mám zcela jiné plány," řekl již dříve ČTK Čeřovský. Lídrem ODS je stejně jako před čtyřmi lety někdejší náměstek primátora Miloš Vele.

O místo v třicetičlenném zastupitelstvu se v Jablonci uchází 127 žen a 201 mužů, podíl žen je o málo nižší než před čtyřmi lety. Průměrný věk kandidátů se zvýšil ze 49,33 roku ve volbách 2018 na 51,26 roku. Nejstarším kandidátem je 86letý daňový poradce Eduard Hrdina na 29. místě kandidátky Domov nad Nisou. Na 20. místě stejné kandidátky je naopak jeden ze dvou nejmladších kandidátů - osmnáctiletý student Petr Karel Vobořil. Stejně starého kandidáta, studenta Adama Ullmanna, má na 29. místě také ANO.

V roce 2018 vyhrála volby v Jablonci ODS, když pro ni hlasovalo 22,34 procenta voličů a získala osm mandátů ze 30. Druhé skončilo ANO se sedmi zastupiteli, Piráti obsadili pět křesel a čtyři koalice Společně pro Jablonec. Tři místa získali Starostové pro Liberecký kraj, dva Nová budoucnost pro Jablonec a jednoho zastupitele má SPD.

Na koalici se před čtyřmi lety dohodlo druhé ANO s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a připojil se i jeden ze dvou zastupitelů za Novou budoucnost. Primátorem byl Milan Kroupa (ANO), koalice ale vydržela sotva deset měsíců. V září 2019 zastupitelstvo Kroupu odvolalo a do čela města zvolilo Jiřího Čeřovského z ODS. Město od té doby vede koalice ODS a ANO, zastupitelé Pirátů a Společně pro Jablonec skončili v opozici.

Přehled stran a lídrů kandidujících v komunálních volbách v Jablonci

  2022 2018
strana lídr lídr
ANO David Mánek Milan Kroupa
ČSSD - Lukáš Pleticha
Domov nad Nisou Petr Vobořil -
KSČM František Pešek Pavlína Nováková Hrabálková
MyJablonec - Jiří Fiala
ODS Miloš Vele Miloš Vele
Právo Respekt Odbornost *  
Piráti Jaroslav Šída Jan Polák
Pro Jablonec Pavel Žur Pavel Žur
Společně pro Jablonec Lenka Opočenská Jakub Macek
Starostové pro LK Jana Hamplová Petr Vobořil
SPD Michal Švarc Michal Švarc
SPOZ - Pavel Kuttler
Strana svobodných občanů - Petr Spálovský
Křížek pro levné energie ..., TOP 09 a nezávislí Ondřej Bašus -

zdroj: ČSÚ

čtk