Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O Slunečních lázních rozhodne architektonická soutěž. Vrátí se alespoň náznakem ke své prvorepublikové podobě?

04. 09. 2019 | 14:02

O budoucí podobě Slunečních lázní u přehrady v Jablonci nad Nisou rozhodne otevřená architektonická soutěž. ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Jana Hajná. Vítěz soutěže dostane možnost navrhnout i další objekty potřebného zázemí v rekreačním areálu, kam hlavně v létě míří tisíce lidí. Přehrada a její okolí je jedním z nejcennějších veřejných prostranství Jablonce, chybí mu ale základní vybavení, jako jsou převlékárny nebo sprchy.

JNprehradaNew
ilustrační foto jablonecké přehrady

Lidé také často kritizují vzhled a okolí některých stánků a mobiliář kolem vodní nádrže. V minulosti už vzniklo několik projektů, žádný se ale nerealizoval. "Některé návrhy zestárly a ztratily platnost, některé jsou stále aktuální, jiné vzbudily silnou veřejnou diskusi a rozdělily obyvatele na dva tábory," řekl městský architekt David Pavlišta. Kontroverzní je hlavně budoucnost Slunečních lázní. Jedni chtějí zachovat jejich historickou podobu, jiní žádají radikálnější řešení.

Sluneční lázně vznikly na břehu přehrady v roce 1927, kromě občerstvení nabízejí sluneční louku ohraničenou ohradou a rozdělenou na dámskou a pánskou část. Vcházet se na ni dá jen přes převlékací kabiny. Areál patří městu, jeho stav je ale žalostný. Před několika lety zpracoval architekt Petr Stolín projekt minimalistické budovy, která měla zchátralý areál Slunečních lázní nahradit.

Lehká stavba ze dřeva s průsvitnými stěnami měla nabídnout odpočinek a soukromí ve stínu zahradního atria i širší rozhled na přehradu z horní terasy. Atriový dům přístupný ze tří stran ale vyvolal vlnu nevole. Část veřejnosti kritizovala, že tím zmizí duch prvorepublikových Slunečních lázní. Architekt navíc nepočítal s pořádáním drobných kulturních a společenských akcí, které tam bývají.

"Proto jsme se rozhodli pro vyhlášení otevřené architektonické soutěže, která je nejlepším způsobem výběru zpracovatele projektu jednotlivých objektů na březích vodní nádrže," řekl náměstek primátora pro rozvoj města Jakub Chuchlík (Piráti). Soutěž město vypíše ještě na podzim podle řádu České komory architektů. Jejím předmětem bude řešení prostoru Slunečních lázní v Jablonci nad Nisou a vymezeného nejbližšího okolí.

čtk