Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O smlouvě s firmou jabloneckého exprimátora dnes zastupitelé nejednali. Její návrh Kroupa dostal pozdě  

23. 01. 2020 | 16:09

O nové smlouvě na provoz městského kamerového systému s firmou GREPA Networks odvolaného primátora Milana Kroupy (dříve ANO) dnes zastupitelé v Jablonci nad Nisou nejednali. Primátor Jiří Čeřovský (ODS) měl původně předložit výsledky auditu i smlouvu na zajištění provozu na další čtyři roky, bod ale z jednání stáhl, znovu ho chce předložit na jednání 20. února.

KroupaJablonecStarosti
Milan Kroupa, srpen 2019. Foto: Artur Irma

Přestože smlouva s firmou skončila 31. prosince kamerový systém funguje dál. Na dotaz ČTK to potvrdil ředitel jablonecké městské policie Roman Šípek.

"Vypnout se kamery nechystám," řekl dnes ČTK Kroupa. Připustil, že byl jedním z těch, kdo navrhovali, aby primátor bod z jednání stáhl. "Návrh smlouvy jsem dostal až v pondělí," doplnil. Nebylo tak podle něj dost času vypořádat připomínky a dotáhnout smlouvu do takové podoby, aby ji už dnes mohli dostat zastupitelé. Grepa podle Kroupy provozovala kamerový systém ve druhém největším městě v Libereckém kraji několik let bez smlouvy, a tak nevidí důvod, proč by ho teď vypínal.

Provoz a servis sítě měla pro Jablonec zajišťovat společnost TELMO, která ji od roku 2009 za přispění dotací budovala. V posledních letech ale provoz pro Telmo zajišťovala Grepa. S městem smlouvu neměla, podle Kroupy ale smluvní vztah města s jeho firmou dokládají dvě objednávky. Grepa městský kamerový systém zcela ovládá, což primátor dokázal loni v srpnu, kdež celý systém dočasně vypnul. Dopustil se sice trestného činu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, policejní komisařka ale jeho stíhání v říjnu zastavila kvůli takzvané účinné lítosti.

Za provoz služby v letech 2016 až 2018 zaplatil loni Jablonec firmě Grepa dva miliony korun a město jedná s Kroupou o nové smlouvě na další čtyři roky za nejvýše dva miliony korun bez DPH. Podle posudku, který pro Jablonec zpracovala společnost Grant Thorton Valuations, zaplatí město méně, než je běžné v jiných městech. Třeba sousední Liberec, platí za datové přenosy vybraných deseti kamerových bodů měsíčně 48.620 Kč bez DPH, zbytek sítě je ve vlastnictví města. Správa optické sítě, jejíž součástí jsou i městské kamery, stojí Liberec měsíčně 165.255 korun bez DPH.

čtk