Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obyvatelé Jablonce zaplatí za odpad víc, ale až od dubna. Na čtyřčlennou rodinu to vyjde na cca 315 korun ročně

13. 12. 2019 | 12:00

Obyvatelé Jablonce nad Nisou zaplatí v příštím roce víc za odpad, ale až od dubna. Ve druhém největším městě v Libereckém kraji nemají paušální poplatek, ale platí za popelnici. Čtyřčlenná domácnost, která nechává svou 120litrovou popelnici vyvážet jednou týdně, zaplatí od dubna měsíčně zhruba 35 korun navíc, což bude v roce 2020 nárůst dohromady o 315 korun.

odpadytrideni
Ilustrační foto

Novináře o tom dnes informoval náměstek primátora Milan Kouřil (ANO). Roční platba za popelnici se zvýší ze současných 2788 korun na 3206.

Naposledy Jablonec zdražoval odpady v roce 2017 o osm procent. "Vlivem inflace a růstu minimální mzdy zvýšily Severočeské komunální služby cenu městu od roku 2018 o 4,5 procenta, od poloviny letošního roku o další 2,3 procenta a od dubna příštího roku ještě o 2,7 procenta, proto také město musí přistoupit k vyššímu poplatku za odpad," vysvětlil důvody zvýšení cen Kouřil. Pokud by se podle něj cena pro obyvatele nezvýšila, muselo by město ze svého doplatit více než 16 milionů korun, to je třetina nákladů. Díky zvýšení poplatku pro obyvatele se město bude podílet jen 13 miliony.

Náklady na odvoz a likvidaci odpadu přesahují 50 milionů korun, což je zhruba 1100 korun v přepočtu na každého z 45.800 obyvatel města. Jablonec má velmi propracovaný systém třídění odpadu s 250 stanovišti. Město umožňuje třídit papír, plasty a bílé a barevné sklo, do speciálních šedých kontejnerů se od letošního léta třídí kovy. Díky dotaci ministerstva životního prostředí loni rozšířil Jablonec také třídění bioodpadu, obyvatelům nabídl kompostéry a přibylo i pět velkoobjemových kontejnerů na zelený odpad.

Jablonec každoročně investuje do výstavby a rekonstrukce odpadových míst. "V tuto chvíli stavíme zcela nová kontejnerová stání v ulicích Mšenská a Josefa Hory," doplnila vedoucí oddělení místního hospodářství města Kamila Skřítková. Město zaplatí 1,2 milionu korun. Pokud by chtěl mít Jablonec nádoby na tříděný odpad u každého domu, stálo by to podle Kouřila zhruba osm milionů korun. Kvůli připravované novele zákona o odpadech vypověděl Jablonec po 24 letech smlouvu se Severočeskými komunálními službami a připravuje veřejnou soutěž.

čtk