Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Opakující se problémy se špatným parkováním přiměly Jablonec od 1. listopadu opět používat botičky

23. 10. 2019 | 9:45

K používání takzvaných botiček se od listopadu vrátí strážníci v Jablonci nad Nisou. Špatně zaparkované automobily jsou totiž ve druhém největším městě Libereckého kraje stále větším problémem. ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. Městská policie přestala v Jablonci botičky nasazovat v květnu 2013 po zavedení nového parkovacího systému.

auto kolo car-tire-1031579 1280
Ilustrační foto

"Největší problémy se špatně zaparkovanými auty jsou v širším centru města, v pěší zóně, na všech sídlištích a jejich okolí a také kolem jablonecké přehrady. Mnohdy řidiči nechají svůj vůz na místech, která k tomu nejsou určená, nebo kde je to výslovně zakázáno," doplnila mluvčí. Policie si od obnovení používání botiček slibuje, že donutí řidiče pravidla dodržovat.

"Cílem tohoto opatření není samoúčelná represe, ale zvýšení ukázněnosti řidičů a ochrana všech účastníků silničního provozu - motoristů, cyklistů, ale i chodců. Strážníci v rámci své běžné služby budou i tímto způsobem řešit nesprávně zaparkovaná auta," řekl ředitel jablonecké městské policie Roman Šípek. Za špatné parkování zaplatí řidiči pokutu, za samotné sundání botičky zatím platit nebudou, v minulosti je to stálo navíc 300 korun.

Automobilů v Jablonci přibývá a míst k parkování je nedostatek, problémy jsou hlavně na sídlištích, ale i v centru města. Město proto podle Fričové hledá nové možnosti, jak počet parkovacích míst zvýšit. V centru města mohou řidiči parkovat na Horním náměstí, v OD Centrál, nově počítá s parkovacími místy i plánovaný dopravní terminál v Kamenné ulici. "Na sídlištích se hledají další parkovací místa v rámci revitalizací," dodala mluvčí radnice.

čtk